На митингу

Трамп: Русија треба да нападне све чланице НАТО-а које не плаћају чланарину

  • Извор: Агенције
  • 11.02.2024. 10:20

Кандидат за предсједничку номинацију Републинканске странке на предстојећим изборима у САД Доналд Трамп каже да би "охрабрио" Русију да нападне сваку чланицу НАТО-а која не плаћа своје обавезе.

Доналд Трамп је на скупу за предсједничку номинацију у Јужној Каролини рекао да је једном поручио лидеру велике земље чланице НАТО-а да неће штитити земљу чланицу Алијансе која касни са уплатама ако је Русија нападне, и да би охрабрио Москву да "ради шта год жели".

Чланице НАТО-а имају обавезу да бране сваку земљу Алијансе која буде нападнута. Бијела кућа је Трампове коментаре назвала "ужасавајућим и недоличним“.

Говорећи током митинга у Јужној Каролини у суботу, Трамп је рекао да је коментар у вези са Русијом изнио током састанка лидера земаља НАТО-а.

Требињски глумац због љубави према филму добио доживотну бесплатну карту у биоскопу

Требињски глумац због љубави према филму добио доживотну бесплатну карту у биоскопу

Навео је је да је лидер "велике земље" представио хипотетичку ситуацију у којој не испуњава своје финансијске обавезе у оквиру НАТО-а и да је био на удару Москве.

Трамп је рекао да је тај лидер питао да ли ће САД притећи у помоћ његовој земљи у том сценарију, што га је навело да га "укори".

"Рекао сам му: 'Ниси платио? Ти си деликвент?'. 'Не, не бих те штитио, у ствари бих их охрабривао да раде шта хоће. Мораш да платиш'", рекао је он.

Портпарол Бијеле куће рекао је да бивши предсједник "охрабрује инвазије режима на наше најближе савезнике" и оцијенио је да су коментари "ужасавајући и недолични".

Нагласио је да та изјава "угрожава америчку националну безбједност и економију као и глобалну стабилност".

Трамп, фаворит да се поново на путу да обезбиједи предсједничку номинацију у оквиру Републиканске странке на овогодишњим предсједничким изборима у САД, дуго је критиковао НАТО и оно што види као превелико финансијско оптерећење за САД, да гарантује одбрану осталих 30 земаља чланица.

Беба преминула након што ју је мајка ставила у рерну да одспава: Грешка?

Беба преминула након што ју је мајка ставила у рерну да одспава: Грешка?

Русија је специјалну војну операцију у Украјини почела 2022. године, након што је Трамп напустио функцију. Од тада се жалио на количину америчког новца послатог Украјини, која није чланица НАТО-а.

САД су Украјини пружиле већу финансијску подршку од било које друге земље - укупно више од 44 милијарде долара од почетка сукоба, фебруара 2022. године, према подацима Бијеле куће из децембра.

Међутим, републиканци у Конгресу су од почетка године блокирају сва нова финансирања, захтијевајући оштре мјере за ограничавање миграције у САД на њеној јужној граници, одбијајући измијењени закон када је представљен раније ове недјеље.

Трамп је поздравио тај чин, рекавши да су приједлози предсједника Џозефа Бајдена били "катастрофални".

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    Серија: Љубавни залогаји (12+)

  • 20:30 Филм: Влаком према југу (12+)

    '' Филм: Влаком према југу (12+)

  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)