Топла, мирисна, хрскава јагњетина... за неке је најбоља она из Херцеговине, други навијају за крајишку, а искусни ће се присјетити да су још у вријеме социјалистичке Југославије "јагњеће бригаде" функционера хрлиле ка Јабланици.
И стварно: гдје је јагњетина најбоља? Тешко питање. А гдје је најскупља? Е, то се зна. Већ годинама најскупља јагњетина у БиХ се пече на адреси “Удовице Сретнице”.
Не, то не значи да су удовице сретне жене, него се ресторан зове “Удовице”, а налази се у мјесту Сретнице, на пола пута од Мостара ка Међугорју.
А мјесто Сретнице није названо по сретним женама, које су се ријешиле мужева, него по раскршћу, мјесту гдје се срећу и путеви и људи.
Уосталом, Ружа и Ката Кордић, које су усред херцеговачког крша остале удовице са по троје мале дјеце, нису биле нимало сретне: у недођији, без прихода и без мушке главе у кући.
Оне су силом прилика 1953. отвориле скромни ресторан са јефтиним, а заситним домаћим тежачким јелима.
Данас је то ресторан на гласу, познат и по доброј, али папреној јагњетини: килограм кошта 75 КМ.
Познаваоци прилика додају да Кордићи и данас уз јагњетину продају и причу о предузетним удовицама.
А своју причу, дакако, имају и ресторани у Јабланици, уз пут који спаја Босну и Херцеговину, континент и Јадран.
Међу тим причама је најчувенија она о легендарној јагњетини код Гојка. Гојко је одавно отишао богу на истину, али је остало име.
Неке од невјероватних прича о Гојку и јагњетини, преточене су у вицеве, неке у пјесме.
Један виц каже да се, током Битке на Неретви, Тито одрекао вечере у корист рањеника, јер ће он, каже виц, чим изда наредбу „руши мост“, отићи код Гојка на врућу јагњетину.
У духу те легенде о Гојку, Титу и јагњетини, у ресторану је снимљена и пјесма „Друже Гојко, ми ти се кунемо“.
А ми се кунемо да знамо колико кошта јагњетина код Гојка. Цијена је тачно 60 марака по килограму, док не поскупи.
Е сад, о најбољој јагњетини у Републици Српској се распредају приче на широко, а у тим причама се спомињу Мањача, Мркоњић Град, Невесиње, а богами и неки ресторани у Бањалуци.
Неко ће рећи овако, неко онако, али само једна ресторан има печат, илити званичну потврду да нуди најбољу јагњетину у Републици Српској. То је ресторан у селу Моско код Требиња.
Титулу су понијели када су побиједили на Јагњијади на Вучијој Луци у Источном Сарајеву. А уз титули иде, наравно, и цијена: 65 КМ за килограм јагњећег печења.
Ипак, ни Бањалучани се не дају. Незванични рат , такорећи градски дерби вјечитих ривала, два бањалучка ресторана, траје већ 30 година.
А цијена? Скромних 55 КМ за килограм у оба градска ривала.
Па нек неко каже да је живот у Бањалуци скуп!