ATV

Pominje se nekoliko imena

Trka počinje: Juriš na Zelenskog!

 • 05.12.2023. 11:01

Nastala bezizlazna situacija na frontu zaoštrila je borbu unutar Ukrajine za mjesto predsjednika zemlje Vladimira Zelenskog, piše španski list „Mondo“.

Prema pisanju lista, sukob u Ukrajini se nastavlja „usljed paralize na frontu, ali i zbog početka borbi u pozadini“.

„Suočivši se sa mogućim opozivom predsjedničkih izbora, predviđenih za mart 2024. godine, nekoliko kandidata koji pretenduju na mjesto Zelenskog počinju da preduzimaju korake kako bi ga primorali da ih sazove“, uprkos ratu, objavio je „Mondo“.

Pokušali da se predaju Rusima: Ukrajinski artiljerci likvidirali sopstvene vojnike?

Pokušali da se predaju Rusima: Ukrajinski artiljerci likvidirali sopstvene vojnike?

Prema listu, do leta 2023. godine između ukrajinskih vlasti i opozicije postojao je manje-više javni konsenzus o tome da ne treba održavati izbore, ali „ćorsokak“ u kojem se našla ukrajinska strana u sukobu menja stav nekih mogućih kandidata“.

List smatra da je jedan od ključnih igrača u borbi za mjesto Zelenskog njegov bivši savjetnik Aleksej Arestovič (u Rusiji uključen na spisak terorista i ekstremista), koji je izjavio da izbore u Ukrajini treba održati da bi se Zelenski sklonio sa vlasti.

Ukrajinci ne vjeruju Zelenskom, vjeruju drugom čovjeku

Ukrajinci ne vjeruju Zelenskom, vjeruju drugom čovjeku

Drugi kandidat je aktuelni gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko, koji je za „Mondo“ izjavio da nije spreman da zvanično kaže sve što misli o Zelenskom.

Treći pretendent je glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni, o čijem sukobu sa aktuelnim ukrajinskim liderom već neko vrijeme pišu kako zapadni, tako i ukrajinski mediji.

Pored njih pominje se i bivši predsjednik zemlje Petro Porošenko.

Istovremeno, „Mondo“ takođe navodi niz problema sa kojima se Ukrajina može suočiti u slučaju odluke o održavanju izbora 2024. godine, a prvi je neophodnost ukidanja ratnog stanja, što će muškarcima otvoriti „prolaz ka graničnim prelazima“.

Drugi glavni problem je, kako se navodi u članku, nemogućnost konsultovanja sa biračima u regionima koji su pripojeni Rusiji, kao i to što je šest miliona Ukrajinaca otišlo u Еvropu.

Ukrajina na prekretnici: Zelenski tone sve dublje!

Ukrajina na prekretnici: Zelenski tone sve dublje!

„Mondo“ ističe da se u istočnim regionima Ukrajine, za razliku od zapadnih, stanovništvo ne odnosi tako negativno prema početku pregovora sa Rusijom.„Oponenti Zelenskog ulaze u trku sa neizvjesnom završnicom koju je teško predvidjeti“, naglašava list, a prenosi Sputnjuk.

Predsjednički izbori u Ukrajini trebalo bi da se održe u proljeće 2024. godine. Ipak, vlasti su produžile važenje ratnog stanja i opšte mobilizacije, zbog čega su izbori otkazani.

Pratite nas i putem Vibera

 • 10:55 Serija: Veličanstveni vijek: Kosem (12+)

  Trideset sedam godina od smrti Sulejmana Veličanstvenog započinje zapanjujuća priča o vladarici Osmanskog Carstva Mahpeyker Kösem Sultan.

 • 11:40 Teletrgovina

  Teletrgovina

 • 11:55 Vijesti

  Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

 • 12:00 Teletrgovina

  Teletrgovina

 • 12:15 Agrar (R)

  Aktuelne priče iz svijeta domaće i regionalne poljoprivrede, teme posvećene domaćim proizvodima, uzgoju voća i povrća, ratarstvu i stočarstvu, kao i mnoštvo zlata vrijednih savjeta, te priče o vrijednim poljoprivrednicima, domaćinima, i plodovima njihovog rada.

 • 12:40 Teletrgovina

  Teletrgovina