Majkl Pens

Turska mora da bira između članstva u NATO-u i kupovine ruskog raketnog sistema

  • 03.04.2019. 21:34

Američki potpredsjednik Majkl Pens rekao je da Turska mora da bira između članstva u NATO-u i kupovine ruskog raketnog sistema "S-400".

"Turska mora da bira. Pitanje se postavlja da li ona želi da ostane ključni partner u najuspješnijoj vojnoj alijansi u istoriji ili želi da rizikuje bezbjednost tog partnerstva donoseći ishitrene odluke koje potkopavaju naš savez", rekao je Pens na skupu Alijanse u Vašingtonu. 

Šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu rekao je danas ranije na marginama NATO samita u Vašingtonu da će Turska obavijestiti američkog državnog sekretara Majkla Pompea i savjetnika za nacionalnu bezbjednost DŽona Boltona da je kupovina ruskog sistema "S-400" "gotova stvar". 

Rusija i Turska potpisale su sporazum o isporuci sistema "S-400" 2017. godine. Početkom marta ove godine turski predsjednik Tajip Erdogan potvrdio je sporazum sa Rusijom o isporuci raketnog sistema.

On je tada najavio moguću kupovinu i raketnog sistema "S-500", unapređene verzije "S-400", podsjeća "Sputnjik".

Tagovi:
  • 22:00 Serija: Ko te šiša (12+)

    ''Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 22:30 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 22:45 Serija: Red Rok (12+)

    ''''Red Rok' je irska kriminalistička serija u režiji Petera MkKena koja prati slučajeve policijske stanice smještene u izmišljeni primorski grad Red Rok u blizini Dablina, te privatne turbulentne odnose gardista i mještana.

  • 23:15 Noćni program

    Noćni program