Branio svoje ocjene

Tužilac o lošem Bajdenovom pamćenju

  • Izvor: SRNA
  • 12.03.2024. 20:02

Američki tužilac Robert Hur branio je danas pred Predstavničkim domom svoje ocjene o ponekad nepouzdanom pamćenju američkog predsjednika Džozefa Bajdena kako bi opravdao odluku da odustane od njegovog progona zbog zadržavanja povjerljivih dokumenata.

Hur je preporučio u izvještaju u februaru da se slučaj odbaci, ocijenivši da porota ne bi mogla da osuditi "starog čovjeka lošeg pamćenja".

"Prikupili smo dokaze da je predsjednik svjesno zadržao povjerljive dokumente nakon završetka svog mandata potpredsjednika, dok je bio običan građanin", rekao je Hur pred dva odbora Predstavničkog doma, u kojem većinu imaju republikanci.

On je naveo da nisu prikupili dokaze koji bi bili izvan svake opravdane sumnje.

Bajden komentarisao Orbana, Mađarska odmah pozvala američkog ambasadora!

Bajden komentarisao Orbana, Mađarska odmah pozvala američkog ambasadora!

"Moj zadatak je bio da utvrdim da li je predsjednik sačuvao ili širio povjerljive informacije `svjesno`. Nisam mogao donijeti takav zaključak, a da ne utvrdim predsjednikovo stanje duha. Iz tog razloga, morao sam uzeti u obzir predsjednikovo pamćenje i njegovo opšte mentalno stanje, te način na koji bi ih doživjela porota krivičnog suda", objasnio je Hur.

On je istakao da je njegova ocjena u izvještaju u vezi primjerenosti pamćenja bila potrebna, tačna i opravdana.

"Nisam uljepšao objašnjenje, niti neopravdano ocrnio predsjednika", rekao je Hur.

Bajden osudio sastanak Trampa i Orbana

Bajden osudio sastanak Trampa i Orbana

Hur je imenovan za posebnog tužioca u januaru 2023. godine, nakon što su u Bajdenovoj rezidenciji u Vilmingtonu u Delavaru i u njegovoj bivšoj kancelariji otkriveni povjerljivi dokumenti iz perioda kada je bio potpredsjednik.

Dokumenti su se odnosili na američki vojni angažman u Avganistanu. 

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: