Policija na terenu

Ubica navijača i dalje u bjekstvu, Brisel u najvišem stanju pripravnosti

  • Izvor: RTS
  • 17.10.2023. 07:19

Policija i dalje traga za napadačem, koji je sinoć u centru Brisela ubio dvije osobe, a jednu ranio.

Prema pisanju medija, obje žrtve su nosile švedske fudbalske dresove, uoči utakmice ove zemlje u kvalifikacijama za Еvropsko prvenstvo 2024. protiv Belgije. Tužilaštvo istražuje snimak na kom osumnjičeni kaže da podržava ISIS. Uveden najviši stepen opasnosti od terorističke pretnje.

Dok se traga za napadačem, koji je sinoć u centru Brisela ubio dvije osobe, a jednu ranio, belgijsko tužilaštvo istražuje video-snimak objavljen na društvenim mrežama u kojem osumnjičeni preuzima odgovornost za napad i kaže da je pristalica Islamske države.

Kancelarija saveznog javnog tužioca je upoznata sa snimkom koji se trenutno istražuje i najvjerovatnije je osoba sa snimka napadač, prenosi belgijski javni servis VRT.

Na snimku osumnjičeni, između ostalog, kaže da je upucao tri osobe švedske nacionalnosti.

Pored dvije osobe koje su ubijene, treća je sa teškim povredama hospitalizovana, ali se nalazi van životne opasnosti.

Oko ponoći evakuisano je oko 35.000 navijača, koji su ostali zarobljeni na stadionu “Kralj Boduen“ u Briselu, nakon što je prekinuta utakmica između Belgije i Švedske u okviru kvalifikacija za Еvropsko prvenstvo.

Na granicama Belgije pojačane su policijske kontrole, a nivo uzbune u Briselu je podignut na četiri, što je maksimum i znači da je u pitanju ozbiljna i neposredna prijetnja.

Nivo uzbune nije bio tako visok još od terorističkog napada u metro stranici i na aerodromu u Briselu 2016. godine u kojem su stradale 32 osobe.

Kraljevska porodica Belgije saopštila je da je šokirana pucnjavom u Briselu i da podržava snage bezbjednosti koje, kako se navodi, čine sve da uđu u trag osumnjičenom.

Švedski ministar pravde Gunar Stromer rekao je da je švedska vlada primila "strašne vijesti iz Brisela" i da je u direktnom kontaktu sa belgijskim vlastima.

Zvaničnici Еvropske unije poručili da je srce Еvrope pogođeno nasiljem i da su jedinstveni u borbi protiv terora.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: