Полиција на терену

Убица навијача и даље у бјекству, Брисел у највишем стању приправности

  • Извор: РТС
  • 17.10.2023. 07:19

Полиција и даље трага за нападачем, који је синоћ у центру Брисела убио двије особе, а једну ранио.

Према писању медија, обје жртве су носиле шведске фудбалске дресове, уочи утакмице ове земље у квалификацијама за Европско првенство 2024. против Белгије. Tужилаштво истражује снимак на ком осумњичени каже да подржава ИСИС. Уведен највиши степен опасности од терористичке претње.

Док се трага за нападачем, који је синоћ у центру Брисела убио двије особе, а једну ранио, белгијско тужилаштво истражује видео-снимак објављен на друштвеним мрежама у којем осумњичени преузима одговорност за напад и каже да је присталица Исламске државе.

Канцеларија савезног јавног тужиоца је упозната са снимком који се тренутно истражује и највјероватније је особа са снимка нападач, преноси белгијски јавни сервис ВРТ.

На снимку осумњичени, између осталог, каже да је упуцао три особе шведске националности.

Поред двије особе које су убијене, трећа је са тешким повредама хоспитализована, али се налази ван животне опасности.

Око поноћи евакуисано је око 35.000 навијача, који су остали заробљени на стадиону “Краљ Бодуен“ у Бриселу, након што је прекинута утакмица између Белгије и Шведске у оквиру квалификација за Европско првенство.

На границама Белгије појачане су полицијске контроле, а ниво узбуне у Бриселу је подигнут на четири, што је максимум и значи да је у питању озбиљна и непосредна пријетња.

Ниво узбуне није био тако висок још од терористичког напада у метро страници и на аеродрому у Бриселу 2016. године у којем су страдале 32 особе.

Краљевска породица Белгије саопштила је да је шокирана пуцњавом у Бриселу и да подржава снаге безбједности које, како се наводи, чине све да уђу у траг осумњиченом.

Шведски министар правде Гунар Стромер рекао је да је шведска влада примила "страшне вијести из Брисела" и да је у директном контакту са белгијским властима.

Званичници Европске уније поручили да је срце Европе погођено насиљем и да су јединствени у борби против терора.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм