Srela je ubicu, pogledala ga u oči

"Uključila sam telefon i ugledala odsječenu glavu svog sina! Potresna ispovijest majke

  • 13.02.2024. 22:27

Sin Dijane Foli, Džejms, je radio kao frilens novinar i prije deset godina u Siriji je ubijen na brutalan način. Njemu je odsječena glava od strane islamista, a njegova majka je u svojoj knjizi "Američka majka" opisala kako je gradila odnos sa ljudima koji su osuđeni za ubistvo njenog sina, piše "Asošijeted Pres".

Pitala ga je da li zna gdje je njen sin sahranjen, a on nije imao odgovor.

"Željela sam da izgradimo most između nas. Bol i bijes traju sve dok se ne sasluša druga strana", rekla je Dijana u intervjuu za AP. Za ubistvo su osuđeni Aleksanda Koti i Еl Šafe Еlšeik. Nije običaj da porodica žrtve, naročito majka, ima takvu vrstu interakcije sa osobama koje su osuđene.

Džejms Foli, ili Džim kako ga je majka zvala, bio je u grupi zapadnih novinara. Tokom 2014. godine, kada se ubistvo i dogodilo, on je zarobljen i odveden u kamp, a iza te akcije stoji grupa "Bitlsi" koja je dobila ime po islamistima koji su mahom došli iz Britanije u zonu sukoba i govorili naglašenim britanskim akcentom.


Američka vojska je izvela napad dronovima ubrzo, mnogi su stradali, uostalom i Mohamed Еmvazi, poznatiji kao "Džihadi Džon" i za njega se vjeruje da je odsjekao glavu Džejmsu. Uhapšeni su Aleksanda Koti i Еl Šafe Еlšeik i odvedeni su u Sjedinjene Američke Države 2020. godine na suđenje.

Prije ubistva, otmičari su za njega tražili otkup od više miliona dolara. Tadašnja administracija Bijele kuće, Baraka Obame, rekla je da bi Dijana mogla da snosi posljedice ukoliko bi platila taj iznos.

Dijana je od novinara saznala za smrt sina, a Obama joj je to ubrzo potvrdio. Bila je bijesna, smatrala je da je Bijela kuća mogla i morala više da uradi nakon čega se još nekoliko porodica aktiviralo i "pritislo" Bijelu kuću da oformi specijalan tim za ovakve slučajeve koji će hitno reagovati. "On je bio tipičan bijeli Amerikanac. Naivan, optimističan", rekao je Koti na pitanje Dijane šta je mislio o njenom sinu.

Ona se nadovezala na njegov odgovor: "Tražio je istinu, radio je kao novinar. U nekom drugom svijetu, mogli ste da budete prijatelji". Tu je počeo da se gradi odnos. Koti je Dijani pokazivao fotografije svoje djece, ima dvije ćerke. "Dijanu su ganule te slike slatkih djevojčica u haljinama", otkrio je novinar AP-a.

Posebno je dirljiva njena ispovijest o tome kako je saznala da joj je sin ubijen. 

"Čekala sam mjesecima bilo kakvu informaciju o njemu. Čekali smo mejl. Avionski let. Organizovani prijem na aerodromu. Čekali smo da on ušeta u kuću... A, onda sam čula telefon i rekla 'Halo'. Poslije trenutka mukle tišine, pomislila sam da je u pitanju šala i da me neko zavitlava. A onda se sa druge strane začuo glas i neko se prestavio kao novinarka za koju sam čula. Nisam mogla da razumijem šta želi da mi kaže, pominjala je Tviter. Zakašljala se i rekla mi je da pogledam na toj društvenoj mreži o čemu mi priča i spustila slušalicu. Pogledala sam u telefon i to što sam ugledala nije mi djelovalo moguće. Pustinja. Narandžasto odjelo. Bio je to moj sin - ili neko ko je ličio na njega - sa krvavom glavom na leđima. Nisam plakala, nisam ni skrenula pogled. Pomislila sam - ovo mora da je fotošop. Sigurno, jer da je tačno, imali bismo neku zvaničnu potvrdu. Ne, ovo mora da je surova šala. Ne ovako. Neće mi saopštiti na ovaj način. Bio je to običan utorak, nebo je bilo plavo. Čekao me je ručak koji sam morala da napravim, unukin rođendan sa slavim. Takva vijest nije mogla da stigne na taj dan", govorila je Dijana. 

I nažalost, baš ta vijest je stigla i saopštena je baš na taj, najsuroviji način.

Saučesnik u ubistvu priznao joj je da je učestvovao u otmici Džejmsa, ali je rekao da nije prisustvovao samom činu ubistva i odsjecanja glave. Priznao je takođe da ga je udario i da mu je sastavio poruku koju je prikazao na kameri.

Nakon toga je ispričao Dijani da je pogledao dokumentarac na "HBO" o životu Džejmsa, to ga je rasplakalo. Izvinio se zbog bola koji je nanio familiji, ali je podsjetio i na slučaj djeteta koje je pronašao u ruševinama nastalim zbog djelovanja američkog drona. Rekao je da ta strana priče nije nikoga interesovala jer dijete nije bilo bijelo i nije bilo američkog porijekla. Na samom kraju razgovora sa Dijanom, pokajao se i izjavio je da bi volio da se to nije desilo.

"Za mene je to bilo veoma važno. Slušali smo jedno drugo i mislim da je poraslo razumijevanje", rekla je Diana, prenosi Mondo.

Pratite nas i putem Vibera