Срела је убицу, погледала га у очи

"Укључила сам телефон и угледала одсјечену главу свог сина! Потресна исповијест мајке

  • 13.02.2024. 22:27

Син Дијане Фоли, Џејмс, је радио као фриленс новинар и прије десет година у Сирији је убијен на бруталан начин. Њему је одсјечена глава од стране исламиста, а његова мајка је у својој књизи "Америчка мајка" описала како је градила однос са људима који су осуђени за убиство њеног сина, пише "Асошијетед Прес".

Питала га је да ли зна гдје је њен син сахрањен, а он није имао одговор.

"Жељела сам да изградимо мост између нас. Бол и бијес трају све док се не саслуша друга страна", рекла је Дијана у интервјуу за АП. За убиство су осуђени Александа Коти и Ел Шафе Елшеик. Није обичај да породица жртве, нарочито мајка, има такву врсту интеракције са особама које су осуђене.

Џејмс Фоли, или Џим како га је мајка звала, био је у групи западних новинара. Током 2014. године, када се убиство и догодило, он је заробљен и одведен у камп, а иза те акције стоји група "Битлси" која је добила име по исламистима који су махом дошли из Британије у зону сукоба и говорили наглашеним британским акцентом.


Америчка војска је извела напад дроновима убрзо, многи су страдали, уосталом и Мохамед Емвази, познатији као "Џихади Џон" и за њега се вјерује да је одсјекао главу Џејмсу. Ухапшени су Александа Коти и Ел Шафе Елшеик и одведени су у Сједињене Америчке Државе 2020. године на суђење.

Прије убиства, отмичари су за њега тражили откуп од више милиона долара. Тадашња администрација Бијеле куће, Барака Обаме, рекла је да би Дијана могла да сноси посљедице уколико би платила тај износ.

Дијана је од новинара сазнала за смрт сина, а Обама јој је то убрзо потврдио. Била је бијесна, сматрала је да је Бијела кућа могла и морала више да уради након чега се још неколико породица активирало и "притисло" Бијелу кућу да оформи специјалан тим за овакве случајеве који ће хитно реаговати. "Он је био типичан бијели Американац. Наиван, оптимистичан", рекао је Коти на питање Дијане шта је мислио о њеном сину.

Она се надовезала на његов одговор: "Тражио је истину, радио је као новинар. У неком другом свијету, могли сте да будете пријатељи". Ту је почео да се гради однос. Коти је Дијани показивао фотографије своје дјеце, има двије ћерке. "Дијану су гануле те слике слатких дјевојчица у хаљинама", открио је новинар АП-а.

Посебно је дирљива њена исповијест о томе како је сазнала да јој је син убијен. 

"Чекала сам мјесецима било какву информацију о њему. Чекали смо мејл. Авионски лет. Организовани пријем на аеродрому. Чекали смо да он ушета у кућу... А, онда сам чула телефон и рекла 'Хало'. Послије тренутка мукле тишине, помислила сам да је у питању шала и да ме неко завитлава. А онда се са друге стране зачуо глас и неко се преставио као новинарка за коју сам чула. Нисам могла да разумијем шта жели да ми каже, помињала је Твитер. Закашљала се и рекла ми је да погледам на тој друштвеној мрежи о чему ми прича и спустила слушалицу. Погледала сам у телефон и то што сам угледала није ми дјеловало могуће. Пустиња. Наранџасто одјело. Био је то мој син - или неко ко је личио на њега - са крвавом главом на леђима. Нисам плакала, нисам ни скренула поглед. Помислила сам - ово мора да је фотошоп. Сигурно, јер да је тачно, имали бисмо неку званичну потврду. Не, ово мора да је сурова шала. Не овако. Неће ми саопштити на овај начин. Био је то обичан уторак, небо је било плаво. Чекао ме је ручак који сам морала да направим, унукин рођендан са славим. Таква вијест није могла да стигне на тај дан", говорила је Дијана. 

И нажалост, баш та вијест је стигла и саопштена је баш на тај, најсуровији начин.

Саучесник у убиству признао јој је да је учествовао у отмици Џејмса, али је рекао да није присуствовао самом чину убиства и одсјецања главе. Признао је такође да га је ударио и да му је саставио поруку коју је приказао на камери.

Након тога је испричао Дијани да је погледао документарац на "ХБО" о животу Џејмса, то га је расплакало. Извинио се због бола који је нанио фамилији, али је подсјетио и на случај дјетета које је пронашао у рушевинама насталим због дјеловања америчког дрона. Рекао је да та страна приче није никога интересовала јер дијете није било бијело и није било америчког поријекла. На самом крају разговора са Дијаном, покајао се и изјавио је да би волио да се то није десило.

"За мене је то било веома важно. Слушали смо једно друго и мислим да је порасло разумијевање", рекла је Диана, преноси Мондо.

Пратите нас и путем Вибера

  • 12:40 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.

  • 13:10 Емисија: Енерго клуб (Р)

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)