Na zapadu zemlje

Ukrajinci ponovo pretresli manastir

  • Izvor: Agencije
  • 30.11.2022. 21:40

Služba bezbjednosti Ukrajine pretresla je danas manastir na zapadu zemlje u, kako tvrde, operaciji za suzbijanje "razornih aktivnosti ruskih specijalnih službi".

Navodi se da je fokus pretresa provjera informacija o mogućoj upotrebi eparhije kao centra "ruskog svijeta", tj. na sprečavanju da se prostorije crkve koriste za skrivanje ilegalnih predmeta.

Fokus je bio i na zaustavljanju "terorističkih akata", a ukrajinska služba bezbjednosti je prošle sedmice saopštila da je pretraženo 350 zgrada koje pripadaju Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi i provjereno 850 ljudi.

U posljednjem pretresu, služba bezbjednosti je saopštila da je izvršila inspekciju manastira u Mukačevskoj eparhiji u Zakarpatju, ne bi li provjerila žitelje manastira "u vezi njihovog učešća u nezakonitim radnjama na štetu državnog suvereniteta Ukrajine".

Dodali su da su pronašli velike sume gotovine i proruske literature, ali nisu otkrili da li je neko pritvoren.

Potraga u pravoslavnoj crkvi u Zakarpatju, bila je, kako navodi Rojters, posljednja u nizu racija sprovedenih prošle nedelje jer je Ukrajinska pravoslavna crkva najavila u maju formalni prekid veza za Moskvom, ali je i dalje optuživana za tajnu saradnju sa Rusijom.

Tagovi:
  • 20:30 Na ivici terena

    Na ivici terena

  • 21:00 Еmisija: Ćirilica

    Autorska emisija Milomira Marića.

  • 23:20 Muzzik top 20

    Muzičari bez "povratne sprege" (feedbacka) ostaju dezorjentisani i demotivisani, zato se pokazala potreba za emisijom kao što je Muzzik top 20, koja se sadržajno naslanja na legendarne emisije kao što je bio Hit meseca osamdesetih godina prošloh veka, kroz koje su stasavali mladi reditelji i drugi vizuelni umetnici dok su često još kao studenti režirali svoje prve radove.

  • 00:30 Noćni program

    Noćni program