Na zapadu zemlje

Ukrajinci ponovo pretresli manastir

  • Izvor: Agencije
  • 30.11.2022.21:40

Služba bezbjednosti Ukrajine pretresla je danas manastir na zapadu zemlje u, kako tvrde, operaciji za suzbijanje "razornih aktivnosti ruskih specijalnih službi".

Navodi se da je fokus pretresa provjera informacija o mogućoj upotrebi eparhije kao centra "ruskog svijeta", tj. na sprečavanju da se prostorije crkve koriste za skrivanje ilegalnih predmeta.

Fokus je bio i na zaustavljanju "terorističkih akata", a ukrajinska služba bezbjednosti je prošle sedmice saopštila da je pretraženo 350 zgrada koje pripadaju Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi i provjereno 850 ljudi.

U posljednjem pretresu, služba bezbjednosti je saopštila da je izvršila inspekciju manastira u Mukačevskoj eparhiji u Zakarpatju, ne bi li provjerila žitelje manastira "u vezi njihovog učešća u nezakonitim radnjama na štetu državnog suvereniteta Ukrajine".

Dodali su da su pronašli velike sume gotovine i proruske literature, ali nisu otkrili da li je neko pritvoren.

Potraga u pravoslavnoj crkvi u Zakarpatju, bila je, kako navodi Rojters, posljednja u nizu racija sprovedenih prošle nedelje jer je Ukrajinska pravoslavna crkva najavila u maju formalni prekid veza za Moskvom, ali je i dalje optuživana za tajnu saradnju sa Rusijom.

Tagovi: