Izraelski premijer

Uprkos protivljenju Amerike, Netanjahu šalje vojsku na jug Gaze: Kreće invazija na grad gdje se skriva 1,5 miliona Palestinaca

  • Izvor: Agencije
  • 09.02.2024. 16:18

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu šalje vojsku na jug Gaze

Samo koji sat nakon razgovora Еntonija Blinkena i Benjamina Netanjahua u Jerusalimu, Izrael je započeo napad na Rafu, grad u Gazi smješten blizu granice sa Еgiptom i prepun palestinskih izbjeglica iz razorenih dijelova te palestinske teritorije.

Odluka Izraela da uprkos javnom američkom protivljenju napadne grad koji se smatra posljednjim kakvim-takvim utočištem palestinskih civila u Gazi, zategnuće odnose između Vašingtona i ultradesničarske izraelske vlade na čelu sa konzervativnim premijerom Netanjahuom.

Rojters je juče javio da se gotovo polovina stanovništva Gaze nalazi u Rafi.

Riječ je oko 1,5 miliona stanovnika, napisao je Bi-Bi-Si, a preživljavaju na humanitarnoj pomoći nakon nekoliko mjeseci brutalnog rata.

SAD ne podržavaju veliku ofanzivu Izraela na Rafu

Bela kuća ranije je saopštila da neće podržati nikakve izraelske planove za veliku vojnu operaciju na krajnjem jugu Pojasa Gaze, u gradu Rafa, dok je državni sekretar Blinken otvoreno rekao da su SAD zabrinute zbog takvih operacija.

Izraelske snage su danas bombardovale oblasti oko Rafe, u koju se raselio veliki broj Palestinaca sklanjajući se od izraelske ofanzive.

Pratite nas i putem Vibera

  • 07:00 Еmisija: ATV jutro

    Svakog radnog dana od 6 časova i 55 minuta i vikendom od 8 časova i 30 minuta očekuju vas aktuelne teme, najnovije informacije i zanimljivosti.

  • 09:00 Serija: Krvavo cvijeće (R)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 10:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:15 Lovački saveti

    TV serijal "Lovački saveti" se bavi savetima za lovce i one koji bi to da postanu.

  • 10:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:55 Serija: Istine i laži (12+)

    Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.