Израелски премијер

Упркос противљењу Америке, Нетањаху шаље војску на југ Газе: Креће инвазија на град гдје се скрива 1,5 милиона Палестинаца

  • Извор: Агенције
  • 09.02.2024. 16:18

Израелски премијер Бењамин Нетањаху шаље војску на југ Газе

Само који сат након разговора Ентонија Блинкена и Бењамина Нетањахуа у Јерусалиму, Израел је започео напад на Рафу, град у Гази смјештен близу границе са Египтом и препун палестинских избјеглица из разорених дијелова те палестинске територије.

Одлука Израела да упркос јавном америчком противљењу нападне град који се сматра посљедњим каквим-таквим уточиштем палестинских цивила у Гази, затегнуће односе између Вашингтона и ултрадесничарске израелске владе на челу са конзервативним премијером Нетањахуом.

Ројтерс је јуче јавио да се готово половина становништва Газе налази у Рафи.

Ријеч је око 1,5 милиона становника, написао је Би-Би-Си, а преживљавају на хуманитарној помоћи након неколико мјесеци бруталног рата.

САД не подржавају велику офанзиву Израела на Рафу

Бела кућа раније је саопштила да неће подржати никакве израелске планове за велику војну операцију на крајњем југу Појаса Газе, у граду Рафа, док је државни секретар Блинкен отворено рекао да су САД забринуте због таквих операција.

Израелске снаге су данас бомбардовале области око Рафе, у коју се раселио велики број Палестинаца склањајући се од израелске офанзиве.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 10:30 Ловачки савети (Р)

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Инстаграм, живот под филтером, документарни програм

    '' 'Инстаграм, живот под филтером, документарни програм

  • 13:10 Емисија: Досије (Р)

    Емисија која је дуги низ година дио нашег програма, 'Досије', расвијетљава догађаје у које мало ко смије да завири, проговора о актуелним темама о којима се ћути, распакује чињенице случајева злочина, криминала и корупције.