Sirija

Uz pomoć ruske vojske eliminisano 87 hiljada militanata

  • 07.09.2018. 09:11

Oko 87 hiljada militanata je eliminisano, a 141 naselje oslobođeno tokom operacije u Siriji uz pomoć ruske vojske, saopšteno je iz Kremlja.

U saopštenju, koje je izdato pred današnji trilateralni samit u Teheranu, na kojem će se sastati lideri Rusije, Turske i Irana, navodi se da Rusija daje ozbiljan doprinos normalizovanju situacije u Siriji. 

"Uz učešće ruskih vojnika, eliminisano je 87 hiljada militanata, a oslobođeno je 141 naselje i 102 hiljada kilometara kvadratnih. Ukupno 43 hiljade militanata dobrovoljno je predalo oružje, što je rezultat rada na pomirenju strana u Siriji", navodi se u saopštenju. 

Iz Kremlja dodaju da su sirijske snage završile operaciju protjerivanja terorista iz privremene bezbjednosne zone na jugozapadu zemlje i da se do danas stanovništvo u tri, od ukupno četiri takve zone vratilo mirnom životu pod kontrolom sirijskih vlasti. 

Rusija aktivno učestvuje u isporuci humanitarne pomoći u Siriju. Do sada je Rusija isporučila više od tri hiljade tona pomoći, podsjetio je TASS. 

Pored toga, ruski stručnjaci deminirali su područje površine 6.600 hektara, kao i 19 hiljada zgrada i 1.500 kilometara puteva.