Ne ide ni približno kako se očekivalo

"Vašington post": Zapadni zvaničnici traže od medija da ljepše pišu o ukrajinskoj ofanzivi

  • Izvor: RT Balkan
  • 07.10.2023. 19:40

Zapadni zvaničnici zahtijevaju od medija da predstavljaju ukrajinsku kontraofanzivu u ljepšem svjetlu, otkriva "Vašington post".

Američki list tvrdi da se oni trude da spriječe opadanje javne podrške pružanju vojne pomoći Kijevu u narednim mjesecima.

Usred sve sve češćih priznanja zapadnih medija da dugo najavljivana ukrajinska kontraofanziva ne ide ni približno kako se očekivalo, "Vašington post" navodi da su se "ukrajinski i zapadni zvaničnici posljednjih nedjelja fokusirali na preoblikovanje narativa".

Ova navodna strategija mogla bi imati veze i sa pojačanim kritikama u nekim zapadnim zemljama, koje su dovele u pitanje nastavak vojne pomoći Kijevu.

Dok zapadne pristalice Ukrajine u javnosti nastupaju odlučno po pitanju kontraofanzive, privatno su sve više zabrinuti da bi otvoreni sukob mogao preći u zamrznutu varijantu, kao i da kijevske snage ne mogu da probiju rusku odbranu, navodi ovaj medij.

"Vašington post" primjećuje da je nekoliko zapadnih zvaničnika u svojim skorašnjim brifinzima posvetilo neuobičajenu pažnju načinu na koji se izvještava o napretku ukrajinske vojske.

U jednom primjeru koji citira ovaj list, neimenovani zvaničnik je pozvao novinare da "malo razvedre diskurs" i prestanu da se previše fokusiraju na svakodnevna dešavanja na terenu, kako ne bi propustili "širu sliku."

Isti zvaničnik je takođe navodno pokušao da smanji očekivanja tokom brifinga, rekavši da ukrajinska pobjeda ne mora nužno značiti ponovno osvajanje "svakog dijela teritorije do datuma iks", uprkos insistiranju ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog da je to za Kijev jedini prihvatljiv ishod.

Ukrajinski zvaničnici ograničavaju pristup novinarima liniji fronta, pravdajući to bezbjednosnim razlozima, nastavlja "Vašington post".

Specijalni zvaničnici se staraju da osjetljive teme, kao što su gubici Kijeva, ne izađu u javnost.

Krajem prošlog mjeseca, "Njujork tajms" je izvjestio da usporavanje kontraofanzive podrazumijeva "ogromne rizike za Ukrajinu".

List je istakao da, "ako izgleda malo vjerovatno da će ponovo zauzeti velike dijelove zemlje, podrška Zapada bi mogla da oslabi, bilo zbog nedostatka političke volje ili nespremnosti da se donira više oružja."

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: