Еndevor

Vjerovatno niste čuli za njega: Povlači se jedan od najbogatijih ljudi

  • Izvor: Agencije
  • 16.02.2024. 10:04

Jedan od najbogatijih ljudi na svijetu, za kojeg vjerovatno niste čuli, Autri Stivens prodao je svoju kompaniju nafte "Еndeavor Еnerdži Risorsis" kompaniji "Diamondbak Еnerdži" ranije ove nedjelje.

Posao vrijedan 26 milijardi dolara u gotovini i akcijama učinio bi ga najbogatijim tajkunom nafte u SAD-u, izvijestio je "Blumberg".

Stivens je kompaniju osnovanu 1979. godine, a napustio je zbog dijagnoze raka, rekao je "Vol Strit Žurnalu".

"Nedostajaće mi ljudi. To je bilo kao mala porodica", dodao je on.


U Srpsku zabranjen uvoz jagoda iz Albanije

U Srpsku zabranjen uvoz jagoda iz Albanije

Stivens je dugo odolijevao spoljnim naporima da kupe Еndevor, koja je bila jedna od posljednjih nezavisnih velikih naftnih kompanija na zapadu Teksasa. Ali to se promijenilo kada mu je dijagnostikovan rak prostate.

Rekao je da se odlučio da ne prenese kompaniju na svoju kćerku Lindal Gret, koja je članica odbora kompanije i ima svoju djecu, i da njegov sin nije bio dio porodičnog posla. Stivens je poznat po svojem skromnom stilu.

Do posla je vozio staru tojotu, a letio je jeftinim letovima. To odražava njegovo skromno odrastanje na farmi u centralnom Teksasu koja je gajila kikiriki i lubenice.

Njegova životna filozofija je "zaraditi redovnu platu i udobnu penziju".


Farme će biti pune uprkos strahu od kuge

Farme će biti pune uprkos strahu od kuge

Stivens pripisuje svoj uspjeh svojoj otvorenosti prema novim idejama i tehnologijama.

"Istorija naftne industrije puna je priča o ljudima koji su sticali i gubili bogatstva nekoliko puta", rekao je svojevremeno.

Prodaja Еndevora od tada je Stivensa lansirala sa 130. na 77. mjesto na "Blumbergovom" Indeksu milijardera. Njegovo bogatstvo poraslo je za 17,5 milijardi dolara od prošle godine.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: