Након афричке куге свиња

Фарме ће бити пуне упркос страху од куге

  • Извор: Глас Српске
  • 16.02.2024. 07:26

Упркос страху од новог ширења афричке куге свиња већина фармера у Српској, које је ова пошаст погодила, планира да занови производњу, јер су свјесни да морају очувати ову пољопривредну грану, која је на ивици пропасти.

Афричка куга свиња на фармама Српске пустош је оставила прошле године, а обори су већ мјесецима празни, што додатно отежава ситуацију фармерима којима је ова производња једини извор прихода. Због тога с нестрпљењем очекују 21. март, када би требало да истекне забрана поновног усељавања животиња у објекте.

Предсједник Удружења узгајивача свиња у Српској Мишо Маљчић истакао је за “Глас Српске” да је план да, кад се створе услови за то, свиње на фарму убацују постепено.

"Замишљено је да се на фарме прво убаци цирка десет одсто свиња од производње коју домаћин има. Тако ће, примјера ради, домаћин који је имао 100 свиња на фарму прво уселити десет тестних животиња. Уколико оне након 45 дана буду негативне на афричку кугу свиња, објекти ће моћи да се усељавају у потпуности“, рекао је Маљчић и додао да су ово мјере које користе фармери у другим земљама.

Преминуо глумац Гојко Шантић

Преминуо глумац Гојко Шантић

Оно што њега највише брине јесте, каже, неозбиљност појединих фармера, посебно у Семберији гдје се, упркос контролама, не придржавају мјера.

"Нама нема помоћи ако се сви не уозбиљимо. Афричка куга свиња је прегазила наш сточни фонд због појединаца који се ни дан-данас нису дозвали памети те и даље својим поступцима угрожавају друге фармере“, тврди Маљчић.

Према његовим ријечима, зараза на фармама може букнути сваки час, јер појединци, углавном мали произвођачи којима узгој свиња очигледно представља хоби, не посвећују ни пажњу нити улажу средства да би све држали под контролом, јер могу имати мале губитке за разлику од великих фармера, који су изгубили много животиња те пропустили период који им доноси највише зараде. 

"Доћи ћемо у ситуацију да ћемо морати пријављивати и прве комшије па и најрођеније у случају да се не придржавају мјера, јер без обзира што се то ради у његовом дворишту, он угрожава и нас“, рекао је Маљчић.

Предсједник Удружења пољопривредника села Семберије и Мајевице Саво Бакајлић није нимало оптимистичан, јер, како каже, једни увозе прасиће и на црно их држе, док се другима постављају баријере да не могу радити.

"Најгоре од свега овога је, да не спомињем изгубљену добит, што улазимо у прољеће, најгори период за пољопривредног произвођача, а немамо са чим радити“, рекао је Бакајлић.

Спектакл у Србији и Српској: Ватрометом увеличан Дан државности

Спектакл у Србији и Српској: Ватрометом увеличан Дан државности

Он сматра да ће најмање 30 одсто фармера из овог дијела Српске једно вријеме сачекати са убацивањем нових свиња како би видјели како ће све да протекне с обзиром на то да су свиње, које су планиране за усељавање у фарме, из увоза.

"Поучени искуством фармери ће сигурно са већим опрезом радити“, казао је Бакајлић.

Власник фирме “Зелен гај” из Ламинаца код Градишке, која се између осталог бави и узгојем свиња, Ранко Сарајлић казао је да су лани имали среће да их је афричка куга обишла те да ће ове године своју производњу повећати за 100 крмача.

"План предузећа је да сваке године повећа производњу за одређен проценат. Међутим, лани то због појаве заразе нисмо учинили, али за сада не видим разлог зашто то не бисмо урадили ове године“, казао је Сарајлић.

Будућност

Један од горућих проблема, сматра Мишо Маљчић, представља и старосна доб становништва у Српској која се бави овом граном пољопривреде. Према његовим ријечима, већина узгајивача има више од 60 година.

"За овај посао, којим се не може преко ноћи почети бавити, више нема амбиција, тако да овој производњи данас-сутра не гине гашење“, казао је Маљчић.

Пратите нас и путем Вибера

  • 17:00 Серија: Вода у праху (Р) (12+)

    Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Емисија: На ивици терена (Р)

    Наши 'златни момци' Андреј Кнежевић и Иван Драгичевић упознаће вас са искуствима играча, њиховим циљевима, жељама, и приближити вам живот великих српских спортиста који су се већ уписали у историју највећих европских клубова.

  • 18:20 Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем

    ‘Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем’ преглед је седмице са пажљиво одабраним актуелним темама, коментарима, саговорницима и занимљивим приступом најважнијим информацијама из земље, региона и свијета.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    Серија: Љубавни залогаји (12+)