Optužen za ubistvo 51 osobe

Vlasti priznale: Pogriješili smo što smo dozvolili Tarantu da pošalje pismo

  • 14.08.2019. 10:36

Zvaničnici Novog Zelanda priznali su danas da su pogriješili jer su dozvolili Australijancu Brentonu Tarantu, optuženom za ubistvo 51 osobe u napadu na džamije u Krajstčerču, da iz zatvorske ćelije pošalje pismo.

Tarantovo pismo na šest strana objavljeno je prošle sedmice na portalu koji je ozloglašen zbog objavljivanja mišljenja neonacista. 

Analitičari ističu da je pismo objavljeno u nezgodno vrijeme jer su napadači u El Pasu i Norveškoj Taranta naveli kao inspiraciju za oružane incidente. 

Pismo je napisano rukom na maloj bilježnici i adresirano je na "Alana" u Rusiji. 

Sve ukazuje na to da je veći dio pisma "bezopasan" i da govori o jednomjesečnom boravku Taranta u Rusiji 2015. godine. Međutim, u pismu se, takođe, upozorava na "veliki sukob" koji predstoji. 

Mediji su nedavno objavili da je Norvežanin Filip Manshaus, koji je tokom vikenda uhapšen zbog napada na džamiju nedaleko od Osla, bio inspirisan izvršiocima napada u Krajstčeru na Novom Zelandu i El Pasu u Teksasu. 

Prema pisanju medija, u porukama koje je objavljivao Manshaus na dan napada on tvrdi da ga je "Sveti Brenton Tarant" odabrao za napad. 

U pucnjavi u tržnom centru u gradu El Paso na zapadu države Teksas tokom vikenda ubijene su 22 osobe, a 24 je ranjeno.

  • 16:40 Serija: Ljubavni zalogaji(12+) (R)

    ’Ljubavni zalogaj’ uzbudljiva je avantura dva prijatelja Džonija i Šukija koji na Dorćolu otvaraju restoran ’na crno’, a koji nosi isti naziv kao i novi simpatični sitkom.

  • 17:00 Serija: Voda u prahu (R) (12+)

    Napeta portugalsko-galicijska serija 'Voda u prahu' stiže u naš program i možemo samo reći - iz epizode u epizodu napetost će rasti do usijanja!

  • 17:50 Еmisija: Na ivici terena (R)

    Naši 'zlatni momci' Andrej Knežević i Ivan Dragičević upoznaće vas sa iskustvima igrača, njihovim ciljevima, željama, i približiti vam život velikih srpskih sportista koji su se već upisali u istoriju najvećih evropskih klubova.

  • 18:20 Еmisija: Putuj, probaj, zavoli sa Lazarom (R)

    Еmisija: Putuj, probaj, zavoli sa Lazarom (R)

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 Nedjeljne vijesti sa Predragom Ćurkovićem

    ‘Nedjeljne vijesti sa Predragom Ćurkovićem’ pregled je sedmice sa pažljivo odabranim aktuelnim temama, komentarima, sagovornicima i zanimljivim pristupom najvažnijim informacijama iz zemlje, regiona i svijeta.