"Čin divljaštva"

Volodin: Ukrajinci pucali na svoje, to je nacistički režim kojeg hrani zapad

  • 24.01.2024. 13:34

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je Ukrajina oborila vojni avion koji se srušio u ruskoj oblasti Belgorod, ističući da se radi o "činu divljaštva".

Rusija je optužila Ukrajinu za obaranje ruskog transportnog aviona u kome je bilo 65 ukrajinskih ratnih zarobljenika i koji su vođeni na razmjenu.

Pao ruski avion sa ukrajinskim zarobljenicima, 65 poginulih

Pao ruski avion sa ukrajinskim zarobljenicima, 65 poginulih

Osim zarobljenih vojnika, u avionu je bilo šestoro članova posade i tri pripadnika snaga bezbjednosti, podsjeća TASS.

Volodin: Pripremiti apel Kongresu SAD zbog pada Il-76

Predsjednik Državne dume Vjačeslav Volodin naložio je da se pripremi apel Kongresu SAD i Bundestagu u vezi sa padom Il-76 u Belgorodskoj oblasti, a takođe je predložio da se sazna koje su rakete ili lanseri korišćeni.

"Moramo da utvrdimo koje su rakete i lanseri korišćeni, hajde da pripremimo apel Kongresu SAD i nemačkom Bundestagu, da poslanici konačno vide koga finansiraju, kome pomažu. To je nacistički režim, koji hrani Bajden, Makron, Šolc i drugi političari. Moraju da shvate svoju odgovornost, a članovi parlamenta moraju da ih opozovu", kazao je Volodin.

"Ovo je namjeran napad. Oni su odlično znali rutu aviona, gdje ide i operatori ukrajinskih raketnih sistema `zemlja-vazduh` ne mogu da pogriješe i pomiješaju transportni sa vojnim avionom, helikopterom ili nekom drugom metom", rekao je poslanik u ruskoj Dumi Andrej Kartapolov.

On je napomenuo da je to urađeno namjerno da se sabotira razmjena zarobljenika.

Prema njegovim riječima avion je oboren sa tri rakete - njemačke ili američke.

Ukrajinsko Ministarstvo odbrane nije komentarisalo ovaj slučaj, jer "čeka pouzdane informacije".

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihailo Podoljak rekao je Rojtersu da će komentari uslijediti kasnije i da je potrebno vrijeme da se razjasne svi podaci.

Avion se srušio nedaleko od sela Jablonovo i na terenu nema žrtava i nije pričinjena materijalna šteta.

Vjačeslav Gladkov, guverner Belgorodske oblasti, rekao je da nema preživjelih nakon pada aviona u oblasti Koročanski, sjeveroistočno od Belgoroda.

"Il-76" je transportni vojni avion koji je osmišljen da prevozi trupe, vojnu opremu, tovar i oružje. Obično ima petočlanu posadu i može da prevozi do 90 putnika.

Pratite nas i putem Vibera

  • 10:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:55 Serija: Istine i laži (12+) (R)

    ''''''''''Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

  • 11:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 11:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 12:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 12:15 Еmisija: Naša Srpska (R)

    ''Еmisija 'Naša Srpska' donose aktuelne teme iz privrede, turizma, zdravlja, kulture i sporta iz svih krajeva naše zemlje.