Fort Toten

Zatvoren park zbog municije iz perioda Prvog svjetskog rata

  • Izvor: Agencije
  • 10.11.2023. 22:09

Park Fort Toten u glavnom gradu SAD zatvoren je za posjetioce zbog nastavka istrage o otkrivenim metalnim kanisterima iz perioda Prvog svjetskog rata, saopštila je Služba održavanja nacionalnih parkova (NPS).

"Područje parka Fort Toten ostaje zatvoreno i ograđeno, a cementne barijere i znakovi `zabranjen prolaz` ostaće dok NPS i američka vojska ne provedu istragu u vezi sa kanisterima, za koje je utvrđeno da su municija iz perioda Prvog svjetskog rata", navodi se u saopštenju.

Vjeruje se da u parku ima dodatne municije.

Dva metalna kanistera pronađena su 18. aprila usljed neovlaštenih aktivnosti vlasnika susjedne parcele.

NPS je saopštio da su pronađeni projektili od 75 milimetara i projektil "Livens".

Posao na UKC-u Srpske za najboljeg studenta medicine

Posao na UKC-u Srpske za najboljeg studenta medicine

"Prva procjena vojnih stručnjaka pokazala je da projektil kalibra 75 milimetara ne predstavljao opasnost, a da je projektil `Livens` sadržavao nepoznatu tečnost. Poslije inicijalne procjene, predmeti su prevezeni u obližnji obezbjeđeni savezni objekat. Oba predmeta je procijenio Vojni odbor za procenu materijala (MARB)", navodi se u saopštenju.

Izvor navodi da je Livensov projektil bio napunjen 85 odsto tečnošću. Tečnost je bila 99,9994 odsto vode i 0,0006 odsto komercijalne hemikalije koja se zove acetofenon. 

"Ta koncentracija je ekvivalentna jednom zrnu peska u milion zrna. Acetofenon je komercijalna hemikalija koja se koristi u industriji parfema kao miris u sapunima i parfemima, kao aroma sredstvo u hrani i kao rastvarač za plastiku i smole. Nije opasan", navodi se u saopštenju.

Kontrolorka ošamarila putnika: Objavljen snimak

Kontrolorka ošamarila putnika: Objavljen snimak

NPS i vojska traže sredstva za sprovođenje sveobuhvatne istrage u parku Fort Toten, navodi se u saopštenju.

Livensov projektil bio je jednostavno oružje nalik na minobacač koji je ispaljivao velike količine zapaljivih ili toksičnih hemikalija. U Prvom svjetskom ratu, Livens projektor je postao standardno sredstvo za izvođenje napada hemijskim oružjem britanske vojske i ostao je u njenom arsenalu do ranih godina Drugog svjetskog rata.

Ovo oružje razvio je britanski bojni inženjer kapetan Vilijem Livens početkom 1917. Prvi put je upotrebljen 4. aprila 1917. za vrijeme napada na mjesto Aras u Francuskoj.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: