Форт Тотен

Затворен парк због муниције из периода Првог свјетског рата

  • Извор: Агенције
  • 10.11.2023. 22:09

Парк Форт Тотен у главном граду САД затворен је за посјетиоце због наставка истраге о откривеним металним канистерима из периода Првог свјетског рата, саопштила је Служба одржавања националних паркова (НПС).

"Подручје парка Форт Тотен остаје затворено и ограђено, а цементне баријере и знакови `забрањен пролаз` остаће док НПС и америчка војска не проведу истрагу у вези са канистерима, за које је утврђено да су муниција из периода Првог свјетског рата", наводи се у саопштењу.

Вјерује се да у парку има додатне муниције.

Два метална канистера пронађена су 18. априла усљед неовлаштених активности власника сусједне парцеле.

НПС је саопштио да су пронађени пројектили од 75 милиметара и пројектил "Ливенс".

Посао на УКЦ-у Српске за најбољег студента медицине

Посао на УКЦ-у Српске за најбољег студента медицине

"Прва процјена војних стручњака показала је да пројектил калибра 75 милиметара не представљао опасност, а да је пројектил `Ливенс` садржавао непознату течност. Послије иницијалне процјене, предмети су превезени у оближњи обезбјеђени савезни објекат. Оба предмета је процијенио Војни одбор за процену материјала (МАРБ)", наводи се у саопштењу.

Извор наводи да је Ливенсов пројектил био напуњен 85 одсто течношћу. Течност је била 99,9994 одсто воде и 0,0006 одсто комерцијалне хемикалије која се зове ацетофенон. 

"Та концентрација је еквивалентна једном зрну песка у милион зрна. Ацетофенон је комерцијална хемикалија која се користи у индустрији парфема као мирис у сапунима и парфемима, као арома средство у храни и као растварач за пластику и смоле. Није опасан", наводи се у саопштењу.

Контролорка ошамарила путника: Објављен снимак

Контролорка ошамарила путника: Објављен снимак

НПС и војска траже средства за спровођење свеобухватне истраге у парку Форт Тотен, наводи се у саопштењу.

Ливенсов пројектил био је једноставно оружје налик на минобацач који је испаљивао велике количине запаљивих или токсичних хемикалија. У Првом свјетском рату, Ливенс пројектор је постао стандардно средство за извођење напада хемијским оружјем британске војске и остао је у њеном арсеналу до раних година Другог свјетског рата.

Ово оружје развио је британски бојни инжењер капетан Вилијем Ливенс почетком 1917. Први пут је употребљен 4. априла 1917. за вријеме напада на мјесто Арас у Француској.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 12:15 Емисија: Прича се (Р)

    Емисија: Прича се (Р)

  • 13:25 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авиоџије (Р) (12+)

    'Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    'Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)