Финансијско-технолошка компанија

Chatbot ради посао за 700 људи: "Бољи је од њих“

 • Извор: Индекс
 • 28.02.2024. 13:32

Шведска финансијско-технолошка компанија Кларна, која се понајприје бави услугама одгођеног плаћања, користи chatbot који покреће вјештачка интелигенција како би обрадила двије трећине упита упућених корисничкој служби. Овај посао иначе обавља 700 запосленика у пуном радном времену.

Кларна има 150 милиона корисника широм свијета и сарађивала је с OpenAI-јем како би се на темељу вјештачке интелигенције креирала апликација за разговоре с корисничком службом. У првом мјесецу chatbot је имао 2,3 милиона разговора, а Кларна процјењује да ће ове године захваљујући њему уштедјети 40 милиона долара, пише The Times.

Себастиан Сиемиатковски, суоснивач и извршни директор Кларне, рекао је: "Овај искорак у интеракцији с корисницима донијеће врхунска искуства за наше клијенте, занимљивије изазове за наше раднике и боље поврате за наше инвеститоре. Ово такође наглашава дубоки утицај који ће вјештачка интелигенција имати на друштво. Желимо поново потакнути друштво и политичаре да ово пажљиво размотре и вјерујемо да ће обзирно, информисано и постојано управљање бити кључно за ову трансформацију наших друштава."

Директор каже да неће бити отказа

Клијенти и даље могу одабрати интеракцију с агентима уживо ако то желе, а Кларна је додала да то неће довести до отпуштања, истичући да је прошле године проширила своје партнерство с другим који пржају услуге за кориснике.

Потенцијални утицај вјештачке интелигенције на безбједност радних мјеста изазвао је забринутост у неким секторима. У септембру прошле године извршни директор БТ-а рекао је да ће око 10.000 радних мјеста бити укинуто јер највећа британска телекомуникацијска група све више усваја аутоматизацију и дигитализацију из нових технологија.

Претучен Бакир Даутбашић

Претучен Бакир Даутбашић

Кларна је објавила да је chatbot био на истом нивозу као и људски агенти по питању задовољства корисника, али много бржи, рјешавајући типични захтјев за мање од два минута, у поређењу са 11 минута колико је до тада било потребно. Такође је омогућио прецизније одговоре, што је довело до пада поновљених упита од 25 одсто, пише Индекс.

Апликација темељена на вјештачкој интелигенцији може рјешавати упите око поврата новца, враћања производа, проблеме у вези са плаћањем, отказивања, спорове и неточности рачуна. Може говорити 35 различитих језика и доступан је у 23 земље.

Брад Лигтцап, главни оперативни директор у OpenAI-ју, рекао је за The Times: "Кларна предњачи међу нашим партнерима у усвајању и практичној примјени вјештачке интелигенције. Заједно откривамо огроман потенцијал вјештачке интелигенције за повећање продуктивности и побољшање нашег свакодневног живота."

Пратите нас и путем Вибера

 • 19:55 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.

 • 20:00 Имате ријеч са Милијаном Кос

  ''Ко? Шта? Када? Гдје? Зашто? Како? И ту се питања не заустављају - отворено и одважно.

 • 20:45 Серија: Од јутра до сутра

  '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

 • 21:30 Серија: Ко те шиша

  ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

 • 22:05 Вечерње вијести

  Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

 • 22:20 Серија: Ел Чапо (16+)

  ''Серија: Ел Чапо (16+)