Kompanija saopštila

Google gasi uslugu Translate u Kini

  • 09.10.2022.10:18

Alphabet-ov Google je saopštio da je ugasio uslugu Google Translate u kontinentalnoj Kini, navodeći kao razlog nedovoljnu upotrebu.

Ovaj potez označava kraj jednog od posljednjih preostalih Google proizvoda u drugoj po veličini svjetskoj ekonomiji. Namjenska veb lokacija u kontinentalnoj Kini za Google Translate sada preusmjerava korisnike na verziju usluge u Hong Kongu. Međutim, ovo nije dostupno iz kontinentalne Kine.

"Ukidamo Google Translate u kontinentalnoj Kini zbog male upotrebe", navodi se u saopštenju Gugla, prenosi PC Press.

Google je imao teške odnose sa kineskim tržištem. Američki tehnološki gigant povukao je svoj pretraživač iz Kine 2010. godine zbog stroge vladine cenzure na internetu. Kineska vlada efikasno blokira i druge njegove usluge – kao što su Google mape i Gmail.

Kao rezultat toga, lokalni konkurenti kao što su pretraživač Baidu i društveni mediji i igrački gigant Tencent su došli da dominiraju kineskim internet pejzažom u oblastima od pretraživanja do prevođenja.

Google ovih dana ima veoma ograničeno prisustvo u Kini. Neki od hardvera, uključujući pametne telefone, napravljeni su u Kini. Ali New York Times je prošlog mjeseca objavio da je Google prebacio dio proizvodnje svojih Pixel pametnih telefona u Vijetnam.

Kompanija takođe želi da pokuša da navede kineske programere da naprave aplikacije za svoj Android operativni sistem širom svijeta koje će tada biti dostupne preko Google Play prodavnice, iako je to blokirano u Kini.

U 2018, Google je istraživao da ponovo uđe u Kinu sa svojim pretraživačem, ali je na kraju odustao od tog projekta nakon reakcije zaposlenih i političara.

Američka preduzeća su uhvaćena usred stalnih tenzija u tehnološkoj sferi između SAD i Kine. Vašington nastavlja da brine zbog potencijalnog pristupa Kine osetljivim tehnologijama u oblastima kao što su vještačka inteligencija i poluprovodnici.

U avgustu je američki proizvođač čipova Nvidia otkrio da će Vašington ograničiti prodaju specifičnih komponenti kompanije Kini.

Tagovi: