Firma Virgin Orbit

Istorijsko lansiranje satelita iz Britanije sljedeće sedmice

 • Izvor: Index.hr
 • 06.01.2023.12:44

Istorijsko lansiranje satelita iz Cornwalla u jugozapadnoj Engleskoj zakazano je za ponedjeljak, saopštila je firma Virgin Orbit, što će biti prvi put da orbitalni satelit krene na put u svemir iz zapadne Evrope.

Virgin Orbit planira koristiti modifikovani Boeing 747 s raketom pričvršćenom ispod krila. Raketa će biti aktivirana dok avion bude u letu, u postupku poznatom kao horizontalno lansiranje. Virginova raketa će postaviti satelite sedam raznih klijenata u orbitu u svemir.

Misija bi trebala krenuti u 22.16 po GMT-u u ponedjeljak, ali to zavisi od vremenskih prilika kao i o drugim mogućim problemima s rasporedom i sistemom. Virgin Orbit je objavio da postoje rezervni datumi sredinom i krajem januara. Uspješna proba za lansiranje održana je juče, prenosi Index.


Tagovi:
 • 20:10 Priča se

  Emisija ‘Priča se…’ donosi širok izbor aktuelnih tema, suprotstavljenih stavova, različitih uglova, činjenica i replika.

 • 21:30 Serija: Igra sudbine

  Četvrta sezona svima dobro poznate domaće serije 'Igra sudbine'.

 • 22:15 Serija: Istine i laži

  Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

 • 23:00 Tema dana

  Informativna emisija u kojoj sa relevantim sagovornicima i stručnjacima iz svih društveno-političkih oblasti razgovaramo o aktuelnim temama, događajima i ličnostima, iznoseći različite uvide i stavove, analize i komentare aktuelnosti iz zemlje i regiona.

 • 23:10 Serija: Red Rock (12+)

  Kriminalistička serija smještena u izmišljeni primorski gradić Red Rok blizu Dablina, donosi zaplete vezane za ubistva i međusobne odnose ljudi.

 • 23:30 Serija: Bolivar (12+)

  Jedna od najpoznatijih kolumbijskih istorijskih drama i televizijskih serija 'Bolívar, una lucha admirable', što bi u prijevodu značilo 'Bolivar, borba vrijedna divljenja', prati život venecuelanskog nacionalnog heroja Simona Bolivara.