Naoružanje

Kineski portal: S-550 će nadmašiti sve raketne sisteme

  • Izvor: Srna
  • 24.11.2021.15:12

Novi ruski raketni sistem S-550 po svojim tehničko-taktičkim sposobnostima, prije svega na planu protivraketne odbrane, nadmašiće analogne sisteme koji se nalaze u naoružanju oružanih snaga SAD i Izraela, ocjenjuje kineski internet portal "Sohu".

Zajedno sa informacijom da će uskoro u operativno naoružanje ruske vojske ući novi raketni sistem velikog dometa S-500 prometej pojavila se vijest i o razvoju mobilnog sistema protivraketne i svemirske odbrane S-550.

S-550 će, prema različitim izvorima, biti u stanju da presreće balističke ciljeve na velikim visinama, uključujući i interkontinentalne projektile.

On će moći da bude upotrijebljen i protiv drugih ciljeva poput, na primjer, američkog orbitalnog lovca (X-37B).

U svakom slučaju, njegove protivraketne karakteristike biće značajno bolje u odnosu na S-400 trijumf, pa i novi S-500 prometej.

Što se tiče Rusije, standardni protivraketn sistemi uglavnom su stacionarni.

Kada je riječ o raketnom sistemu S-500, njegove karakteristike biće takve, pretpostavlja autor teksta na "Sohuu", da će moći da djeluje u radijusu od 600 kilometara i na visinama do 200 kilometara.

Ukoliko novi sistem S-550 dostigne ili čak nadmaši najavljene pokazatelje, onda će Rusija značajno odskočiti od svojih konkurentata kada su u pitanju sistemi protivraketne obrane.

Autor pravi i analogiju između sistema S-350 i S-550.

Ovi sistemi imaju sposobnost korištenja više tipova raketa koje mogu da uništavaju ciljeve na kratkim, srednjim i velikim daljinama.

Tačnije, protivazdušni sistem S-350 u stanju je samostalno da djeluje bez podrške sistema kratkog dometa.

Kineski autor navodi da su ruski konstruktori prilikom razvoja protivvazdušnog sistema S-350 vitez koristili elektronske komponente koje su najsavremenije na svijetu kada je riječ o sistemima protivvazdušne odbrane.

Ruska tehnologija značajno je napredovala na polju razvoja mikroelektronike, ističe se u tekstu, koji prenosi "Ruska riječ".

Tagovi: