Kina

Oglasio se Peking o dostavljanju raketnog sistema Srbiji

  • Извор: Агенције
  • 11.04.2022. 13:45

Portparol ministarstva spoljnih poslova Kine rekao je danas da su vojni avioni iz te zemlje koji su sletjeli u Beograd dopremili "redovnu vojnu isporuku Srbiji".

Džao Liđijan je istakao da se tom isporukom ne cilja nijedna treća strana i da "nema nikakve veze sa trenutnom situacijom", ne iznoseći više detalja, prenosi Asošiejted pres.

Ta američka agencija juče je javila da je Srbija dobila sofisticirani kineski protivavionski raketni sistem u, kako navodi, tajnoj operaciji koja se odigrala tokom vikenda.

Pozivajući se na medije i vojne eksperte, AP navodi da je šest kineskih vojnih transportnih aviona Y-20 sletjelo u Beograd u subotu, noseći raketni sistem zemlja-vazduh HQ-22 za srpsku vojsku.

Američka agencija je dodala da eksperti isporuku oružja preko najmanje dvije članice NATO, Turske i Bugarske vide kao demonstraciju rastuće kineske moći u svijetu.

Kineski raketni sistem se mahom poredi sa američkim Patriotom ili ruskim S-300 sitemima, iako ima kraći domet nego S-300.

Srbija će biti prva zemlja u Evropi u posjedu kineskih projektila, dodaje se u tekstu AP.

Тагови:
  • 20:10 Емисија: Досије

    ''Емисија: Досије

  • 20:45 Серија: Од јутра до сутра

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:30 Серија: Авионџије

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Развратник (16+)

    ''Развратник’ је аустралијска ТВ серија коју је режирао Петар Данкан и познати аустралијски адвокат Чарлс Вотерстрит, који је био узор за грађење главног лика. Серија кроз пет сезона прати живот кривичара Кливера Грена, чији је живот у расулу.

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.