Rast cijena

Koliko košta proizvodnja iPhonea 14 Pro Max

 • Izvor: B92
 • 15.02.2023.09:32

Najnoviji izvještaj analitičke kompanije Counterpoint Research daje nam informacije o cijeni komponenti u proizvodnji iPhone 14 Pro Max modela.

Apple je na jesen prošle godine predstavio iPhone 14 seriju, a iPhone 14 Pro Max je jedan od članova ove serije.

Counterpoint Research otkriva da prosjkečna cijena materijala za proizvodnju osnovnog 128GB iPhone 14 Pro Max iznosi 464 dolara.

Ovo predstavlja povećanje za 3,7% u odnosu na iPhone 13 Pro Max. Povećanju cijene su najviše doprinijela poskupljenja novog Apple čipseta, AOD ekrana i 48MP glavne kamere.

Kada je u pitanju tržište SAD-a, mmWave model ima cijenu proizvodnje od 474 dolara, dok sub-6Ghz verzija koja se prodaje na drugim tržištima procijenjeno košta 454 dolara.

Poređenja radi, maloprodajna cijena 128GB iPhone 14 Pro Max u SAD iznosi 1099 dolara.

Apple troši 11 dolara više na A16 Bionic čipset u poređenju sa prethodnim modelom. Novi displej sa AOD mogućnostima doprinosi povećanju od 1%, dok 48MP kamera povećava cijenu telefona za 6,30 dolara.

S druge strane, neke komponente su jeftinije u odnosu na iPhone 13 Pro Max, pa su cijene komponenti za celularno povezivanje jeftinije za oko 13 procenata.

Tagovi:
 • 20:00 Imate riječ sa Milijanom Kos

  Novi format. Dobro poznato lice. Oči u oči. 'Imate riječ' sa Milijanom Kos srijedom u 20 časova.

 • 21:00 Serija: Igra sudbine

  Četvrta sezona svima dobro poznate domaće serije 'Igra sudbine'.

 • 21:50 Serija: Istine i laži

  Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

 • 22:35 Tema dana

  Informativna emisija u kojoj sa relevantim sagovornicima i stručnjacima iz svih društveno-političkih oblasti razgovaramo o aktuelnim temama, događajima i ličnostima, iznoseći različite uvide i stavove, analize i komentare aktuelnosti iz zemlje i regiona.

 • 22:45 Serija: Red Rok

  Red Rock' je irska kriminalistička serija u režiji Petera McKenna koja prati slučajeve policijske stanice smještene u izmišljeni primorski grad Red Rock u blizini Dablina, te privatne turbulentne odnose gardista i mještana.

 • 23:15 Serija: Bolivar (12+)

  Jedna od najpoznatijih kolumbijskih istorijskih drama i televizijskih serija 'Bolívar, una lucha admirable', što bi u prijevodu značilo 'Bolivar, borba vrijedna divljenja', prati život venecuelanskog nacionalnog heroja Simona Bolivara.