ATV

Велико достигнуће

Откривен "вампирски вирус"

 • Извор: Б92
 • 08.11.2023. 13:32

Научници су први пут примијетили 'вампирски вирус", врсту вируса који се хватају за друге вирусе како би се реплицирали.

Истраживачи су деценијама, у теорији, знали да се неки вируси повезују са други вирусима како би се размножавали, за разлику од већине оних који се самореплицирају.

Сада је откривено да се сој бактериофага, врста вируса који инфицира бактерије, закачио за "врат“ вируса који се преноси у тлу – мјесто гдје се капсид спаја са репом вируса.

Чујете гласове који не постоје: Наука има објашњење

Чујете гласове који не постоје: Наука има објашњење

Међутим, истраживање које је предводио Универзитет у Мериленду у Балтимору открива да се ови МГЕ-ови понашају као прави "паразити", као "вампири". Приликом инфекције популације бактеријских станица, овај тим научника примијетио је да се сателитске нуклеинске киселине дословно држе за врат њихових "помоћних" вируса, преноси Клик.хр писање научног часописа..

Овај феномен раније није био познат, а истраживачи су били изненађени открићем. "Нико никада није видео бактериофаг - или било који други вирус - да се прилијепи за други вирус", изјавио је биолог Тагиде де Краваљо, водећи аутор студије.

Научници открили да се женама током менструације мијења цијели мозак

Научници открили да се женама током менструације мијења цијели мозак

Овај тим открио је необичну појаву код групе сателитских бактериофага који су нападали бактеријску врсту "Streptomyces". За разлику од неких других сателитских бактериофага, ови су способни сами створити своју "опрему". Међутим, како им недостаје специфичан алат за пробијање станичне стијенке и мембрана, они морају овисити о својим "помоћним" вирусима за ту сврху.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
 • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

  Серија: Љубавни залогаји (12+)

 • 20:30 Филм: Тајна Николе Тесле (12+)

  Филм: Тајна Николе Тесле (12+)

 • 22:00 Серија: Немирни (12+)

  Немирни је србијанска телевизијска серија из 2023. године, темељи се према роману Марка Поповића, Један погрешан корак, а режирао ју је Дарко Николић.

 • 23:00 Серија: Мочвара (16+) (Р)

  Серија: Мочвара (16+) (Р)