Паметни телефони

Ове ствари највише троше батерију на телефону

  • Извор: Вечерњи.хр
  • 15.03.2024. 12:38

Већина компоненти вашег паметног телефона на овај или онај начин троше електричну енергију. Међутим, неки од њих су већи, а други су мањи потрошачи.

Ево највећих потрошача батерије у паметним телефонима.

Екран

Екран троши више електричне енергије од било које друге компоненте паметног телефона. Уопштено говорећи, екран може утицати на трајање батерије на четири начина. Прво, што је већи екран, то ће му требати више струје. Друго, што је већа резолуција екрана, то ће бити захтевније за процесор, који ће захтијевати више струје. Треће, што је већа освијетљеност екрана, то је веће оптерећење батерије. И четврто, што је већа брзина освјежавања, то је веће оптерећење процесора, тако да се примењује слично на резолуцију.

Бежично повезивање

Телефонски сигнал, мобилни интернет, Wи-Фи, Блутут, ГПС… Ваш паметни телефон скоро сигурно користи барем једну бежичну везу практично све вријеме, ако не и неколико њих одједном. Сваки од њих представља значајно оптерећење на батерији, тако да би требало да их искључите када нису у употреби. Ово се посебно односи на Блутут и ГПС. Такође, слаб сигнал за било који од њих повећава потрошњу батерије јер ваш уређај стално покушава да провјери бољу везу.

Процесор и повезани хардвер

Новији процесори и скупови чипова су генерално мањи, бржи и енергетски ефикаснији од својих претходника, а такође се мање загријевају. Софтвер за ову врсту хардвера треба редовно надограђивати у циљу имплементације боље оптимизованих рјешења и смањења оптерећења батерије.

Камере

Камере троше батерију паметног телефона на више начина, али највећи дио је употреба процесора и екрана. У случају новијих модела, дјелимично је крива уграђена накнадна обрада фотографија која додатно троши ресурсе процесора. Видео је такође прилично интензиван потрошач, посебно ако је у 4К резолуцији. Зато затворите камеру када је не користите, као и апликације које се у великој мери ослањају на њу, као што је Снепчет.

Други хардвер

Остале компоненте не могу да се подударају са екраном и процесором у смислу потрошње енергије, али то не значи да немају утицаја. На примјер, мотору који производи вибрације вашег паметног телефона такође је потребна струја. Можда неће коштати много за једну вибрацију, али ако добијате стотине обавјештења дневно, то се збраја. Исто важи и за звучнике. Кад год гледате видео, слушате музику, остављате укључене звукове обавјештења или телефонирате, батерија вам ради прековремено.

Температура и старост батерије

Батерије најбоље функционишу када су нове и на собној температури. Што су старији, краће ће трајати и чешће ће морати да се наплаћују. Што се температуре тиче, капацитет батерије опада на нижим температурама, док превисоке температуре могу трајно да их оштете. Без обзира колико сте пажљиви, очекујте да ћете изгубити око петине капацитета батерије након око хиљаду пуњења.

Активне апликације

Апликације које користе ГПС, камеру, велики пренос података и увијек укључен екран су међу највећим потрошачима батерије. Већ поменути Снепчет, на примјер, истовремено користи ГПС, камеру и саобраћај података. У друштву ждерача батерија су игрице за мобилне телефоне уопште, јер оптерец́ују процесор и графички чип, вјештачку интелигенцију, екран и звучник…

Пасивне апликације

Апликације које се покрећу чак и када је екран искључен су посебан проблем. Међу њима су апликације за музику и подкастове, временску прогнозу, фитнес.

Оперативни систем и рад у позадини

Као и процесори, новија издања оперативних система имају тенденцију да буду штедљивија или барем боље оптимизована када је у питању потрошња енергије. Такође их треба редовно надограђивати како би се искористиле предности нових софтверских рјешења. Што се тиче позадинских процеса, они оптерећују батерију на два начина: активирањем уређаја сваки пут када им нешто затреба и коришћењем саобраћаја података. Сваки од њих појединачно не троши много енергије, али ако је много њих активно одједном, то ће почети да утиче на брзину рада паметног телефона.

Пратите нас и путем Вибера