Поравнање Земље, Мјесеца и Сунца

Помрачење Сунца 8. априла, ево колико ће трајати

 • Извор: Агенције
 • 02.04.2024. 13:16

Потпуно помрачење Сунца, односно савршено поравнање Земље, Мјесеца и Сунца десиће се 8. априла и видјеће се из Канаде, Мексика и Сједињених Америчких Држава.

Помрачење ће трајати четири и по минута, а моћи ће да се посматра и на сајту и "Јутјуб" каналу америчке Националне ваздухопловне и свемирске администрације (НАСА), преноси Скај њуз.

За разлику од дјелимичног, потпуно помрачење Сунца потамни небо као да је сумрак и омогућава да се види корона Сунца, односно његова атмосфера јарке бијеле боје.

- Потпуно помрачење Сунца је један од најљепших призора у природи и можда је ретко било где у галаксији - рекао је професор астрофизике на Универзитету Оксфорд Крис Линтот.

Научници из НАСА су посебно заинтересовани за нова сазнања о корони Сунца која ће се можда добити када пошаљу истраживачке авионе на висину од око 15 километара за вријеме помрачења.

Корона Сунца је мистерија научницима јер је више стотина пута топлија од површине Сунца и извор соларних вјетрова.

Очекује се да ће и стотине грађана учествовати у изучавању овог феномена, мјерењем стишавања птица и других животиња, пада температуре на Земљи и ефекта на канале комуникације. Ово помрачење је необично јер, иако се иначе види са истог мјеста једном на сваких 375 година, у држави Илиноис ће бити видиљиво други пут послије само седам година.

Пратите нас и путем Вибера

 • 12:55 Емисија: На ивици терена (Р)

  ''Емисија: На ивици терена (Р)

 • 13:30 Емисија: Аграр (Р)

  ''Емисија: Аграр (Р)

 • 13:55 Вијести

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

 • 14:00 Телетрговина

  Телетрговина

 • 14:15 Серија: Авионџије (Р)

  Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

 • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.