ATV

Популарна платформа

Посљедње упозорење Googlа пред брисање неких рачуна

 • Извор: Агенције
 • 13.11.2023. 09:52

Google је раније ове године најавио нову политику за неактивне рачуне која ускоро ступа на снагу, а у склопу тих нових правила компанија ће започети с брисање одређених рачуна.

Као разлог брисања наводи се безбједност су из Google поновно послали упозорење свим корисницима Gmaila и Диска чији су рачуни неактивни, да им пријети трајно брисање.

"Безбједносни проблем с таквим рачунима, који су из одређеног разлога напуштени и заборављени, односно остављени без надзора, јест што их то чини рањивима на различите хакерске нападе. Такви се рачуни, ако падну у руке хакера и кибернетичких криминалаца могу искориштавати за малициозне активности, спам, крађу идентитета и друго", објаснили су из Googlea, преноси Independent.

Њихова нова правила на снагу ступају с првим данима децембра, а тада ће и Google почети с брисањем дијела неактивних рачуна. Угрожени су сви рачуни споменутих услуга које нису кориштени минимално двије године. Већ за три седмице амерички технолошки див почеће с гашењем таквих рачуна те из Google посебно наглашавају како, једном када се ти рачуни избришу, више неће бити могуће вратити те податке.

Неактивни рачуни неће тек тако нестати преко ноћи и без знања особа које су их отвориле. Наиме, прије трајног брисања Google ће корисницима послати више упозорења у којима ће их упозорити на судбину која им пријети, а осим на меилове које намјеравају обрисати, упозорење ће послати и на све друге mailove који су повезани с тим рачунима. С обзиром на то да корисници често користе Googleove податке за приступ трећим страницама, брисање рачуна могло би се одразити и на приступ таквим страницама.

Политика неактивних рачуна не односи се на посебне уређаје који су повезани с рачунима, већ конкретно на саме рачуне те, како би се уређаји сматрали активним, корисници морају направити акције с рачуном на било којој платформи на којој су пријављени. Такође, треба нагласити како се нова правила односе само на приватне Googleove рачуне и не односе се на профиле повезане са школама, компанијама и другим организацијама.

Постоје и неки изузеци па Google тако неће брисати неактивне рачуне, ако је с тих рачуна на YouTubeu објављен барем један видеозапис, чак и ако период неактивности таквих рачуна траје годинама.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
 • 13:55 Вијести

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

 • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

  Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

 • 16:30 Вијести у 16:30

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

 • 17:00 Серија: 1994 (12+) (Р)

  Серија: 1994 (12+) (Р)

 • 17:50 По свијету са Робертом Дацешином

  'По свијету са Робертом Дацешином

 • 18:20 Српска кућа (Р)

  ТВ Серијал 'Српска кућа' прати оснивача и чланове Фондације 'Српска кућа', те представнике локалних заједница у којима граде куће за вишечлане, социјално угрожене, породице у Републици Српској.