Otkriveni razlozi

Prvi Ajfon nije imao "kopi-pejst" opciju

  • Izvor: B92
  • 22.06.2022.13:46

Iako je prvi model Ajfona predstavljen 2009. godine, opciju "kopi-pejst" dobio je tek dvije godine nakon objave.

Bez obzira na to da li volite Eplove uređaje ili ne, činjenica je da mobilno tržište prije i nakon Ajfona više nije isto.

Iako su pametni telefoni postojali i prije nego što je Stiv Džobs najavio prvi Epl telefon, to se tržište radikalno promijenilo, ostavivši u retrovizoru dotadašnje tržišne lidere kao što su Nokia i RIM, odnosno Blekberi.

Prvi model Ajfona bio je daleko od savršenog, pa tako nije imao opcije poput podrške za 3G i kopi-pejst. Od predstavljanja tog telefona prošlo je 15 godina pa smo, zahvaljujući softverskom inženjeru Kenu Kociendi koji je tada radio u kompaniji, napokon saznali zašto Ajfon nije imao jednu na prvi pogled tako jednostavnu opciju poput kopiranja i lijepljenja teksta.

Koceinda je bio u Eplu još od 2001. godine, a prvo je bio dio tima zaduženog za razvoj Safari pregledača internet stranica, a kada je kompanija krenula u razvoj svog telefona, upravo je on bio jedan od ključnih softverskih inženjera u njegovom razvoju. On je nedavno podijelio nekoliko priča o razvoju prvog modela njihovog telefona, a najviše pažnje je privukla priča o nedostatku opcije kopi-pejst.

Kratko objašnjenje zašto nije bio te opcije jeste što inženjeri kompanije Epl nisu imali vremena za implementaciju te opcije. Naime, bili su previše zauzeti razvojem virtualne tastature i opcije samoispravke da jednostavno nisu stigli da se pozabave kopiranjem i lijepljenjem teksta.

Razvoj i implementacija takve opcije nisu bili tako jednostavni kako izgledaju – problem je bio što se kursor na telefonu pomjerio između slova čim bi korisnik podigao prst s ekrana, pa je Koceinda morao da razvije tzv. “dnevnik istorijata dodira” prsta po ekranu samo za uređivanje teksta kako bi telefon automatski prepoznao poziciju prsta nakon posljednjeg dodira prije podizanja prsta.

Prvi model Ajfona predstavljen je početkom 2007. godine, a opciju kopi-pejst korisnici su dobili tek 2009. godine, piše b92.

Tagovi: