Spas u slučaju težeg udesa

Razbio auto samo da bi isprobao novu opciju na Ajfonu 14

  • Izvor: ATV
  • 23.09.2022.21:07

Epl je nedavno izbacio najnoviju seriju pametnih telefona koji sa sobom donose hrpu karakteristika, uključujući mogućnost prepoznavanja sudara.

TehRaks je zalijepio Ajfon 14 na naslonjač za glavu na vozačkom mjestu Merkuri Grand Markisa iz 2005. i daljinskim upravljačem automobil zabio u hrpu starih vozila.

Dok svi pričaju o Dinamik Islandu, jutjuber TehRaks odlučio je iz prve ruke isprobati može li novi Ajfon zaista prepoznati sudar.

Telefon, inače, detekciju sudara pomoću žiroskopa, mikrofona i barometra može prepoznati nagle promjene te koji, bar prema dosadašnjim testovima, ne reaguje na ‘lažne’ udare vozilom, prenosi Tportal.

Drugim riječima, za isprobavanje ove značajke najbolje bi bilo ubaciti Ajfonu scenarij pravog sudara, no s obzirom da se radi o vrlo opasnoj situaciji, malo tko je Eplovu karakteristiku htio isprobati na svojoj koži.

TehRaks je ovome doskočio stavljanjem uređaja u stari automobil kojim je upravljao pomoću daljinskog upravljača te ga, kao što se može vidjeti u videu, ubrzao i zabio u hrpu starih automobila.

‘Žrtvovani’ sedan Merkuri Markis iz 2005. uspješno se zabio u hrpu drugih auta i samim time aktivirao novu Eplovu značajku.

O čemu je riječ? Kada iPhone 14 detektuje sudar, aktivira se obavještenje da ste upravo imali sudar i da telefon zove pomoć automatski. Imate 20 sekundi da otkažete poziv ukoliko ste u redu. To će biti spasavajuća okolnost za osobe koje su povrijeđene u udesu ili su u nesvijesti. U tom slučaju, telefon pušta automatsku govornu poruku u kojoj objašnjava šta se dogodilo i daje vašu lokaciju.


Tagovi: