ATV

Најмоћнија ракета у историји

"Старшип" експлодирао 10 минута након полетања

 • Извор: Б92
 • 18.11.2023. 15:22

Свих 33 "раптор" мотора истовремено се упалило и успјешно лансирало "Старшип", најмоћнију ракету у историји за коју се надају да би једнога дана могла да носи људе и терет на Мјесец и Марс.

Главни проблем прошлог лансирања била је моћна погонска прва фаза „супер хеви“ сачињену од 33 мотора „раптор“, који су се овога пута синхронизовано и истовремено упалили и лансирали ракету из свемирског центра у Тексасу.

"Старшип“ је неколико минута након лансирања без икаквих проблема извео одвајање прве фазе током које је одбачен "супер хеви" дио, а остатак ракете наставио ка свемиру.

Нешто се озбиљно комеша: Зеленски смијенио још једног високог функционера

Нешто се озбиљно комеша: Зеленски смијенио још једног високог функционера

Оно што није било планирано јесте да је одбачена погонска фаза по одвајању експлодирала, па ће инжењери "Спејс-Екса" морати у наредном периоду да виде шта се тачно десило.

Упркос томе, "Старшип" је наставио уз потисак из друге фазе, која се такође успјешно одвојила, а стручњаци сада очекују да трећа фаза (она у којој би били преношени људи и терет) крене да се враћа на Земљу и падне у Тихи океан..

"Изгубили смо контакт у другој фази. Мислим да смо изгубили другу фазу”, рекао је Џон Инспрукер, домаћин Спејс Иксовог преноса уживо.

Недуго затим компанија је потврдила на свом лајвстриму да је била присиљена да покрене самоуништење Старшипа.

Пратите нас и путем Вибера

 • 09:00 Серија: Превртљиво срце (Р) (12+)

  Страсна љубавна прича двоје појединаца.

 • 10:00 Телетрговина

  Телетрговина

 • 10:15 Ловачки савети

  ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

 • 10:40 Телетрговина

  Телетрговина

 • 10:55 Серија: Величанствени вијек: Косем (12+)

  Тридесет седам година од смрти Сулејмана Величанственог започиње запањујућа прича о владарици Османског Царства Махпеyкер Кöсем Султан.

 • 11:40 Телетрговина

  Телетрговина