Штетни алгоритми

Више од 30 америчких држава туже Мету!

 • 21.03.2024. 10:45

Више од 30 америчких савезних држава тужило је компанију Мета, у чијем су власништву Фејсбука и Инстаграм, због наводне штете коју су ове платформе нанијеле менталном и физичком здрављу дјеце.

-У настојању да повећа профит, Мета је у више наврата обмањивала јавност о суштинским опасностима својих производа. Прикрила је начине на које Инстаграм и Фејсбук израбљују и манипулишу најрањивијим конзументима: тинејџерима и дјецом – рекао је јавни тужилац у Калифорнији Роб Бонта, преноси Глас Америке.

Пали Фејсбук, Инстаграм и Месинџер

Пали Фејсбук, Инстаграм и Месинџер

Адвокат Метју Бергман из Правног центра за жртве друштвених мрежа поднио је раније тужбе у случајевима дигиталног насиља на друштвеним мрежама које су сада постале дио велике тужбе савезних држава.

Он је истакао да су платформе опасне за младе, не толико због садржаја, него због начина на који су дизајниране како би промовисале зависност.

– Алгоритми су експлицитно дизајнирани да максимално повећају ангажман корисника, не да дају дјеци оно што желе да виде, него оно од чега не могу да скрену поглед. То их излаже материјалима које не траже, чини да мрзе како изгледају, да мрзе своја тијела, те их охрабрује да се ризично понашају – навео је Бергман.

Амерички медији: Асанж у преговорима са САД о признању кривице

Амерички медији: Асанж у преговорима са САД о признању кривице

Из Мете, са друге стране, наводе да нуде око 30 алата и ресурса тинејџерима како би им помогли да штите своју приватност и добробит, укључујући и заштиту од нежељених садржаја.

– Када одрасла особа покуша да пошаље поруку тинејџеру који је не прати, видјеће нотификацију која јој даје до знања да слање порука тинејџеру није опција – изјавила је потпредсједница менаџмента производа Мете Емили Далтон Смит.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
 • 12:00 Телетрговина

  Телетрговина

 • 12:15 Црна Гуја (12+) (Р)

  ''''Црна Гуја (12+) (Р)

 • 13:40 Телетрговина

  Телетрговина

 • 13:55 Вијести

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

 • 14:00 Телетрговина

  Телетрговина

 • 14:15 Филм: Љето у винограду (12+) (Р)

  '' Филм: Љето у винограду (12+) (Р)