Bogdan Roščić

Beograđanin do 2030. godine na čelu Bečke opere

  • Извор: Танјуг
  • 14.06.2022. 12:21

Državni sekretar za kulturu vlade Austrije Andrea Majer produžila je ugovor direktoru bečke Opere Bogdanu Roščiću. Roščić, koji je rođen u Beogradu, od 2020. je na čelu jedne od najpoznatijih kulturnih institucija Austrije.

Njegov dosadašnji ugovor važi do 2025.godine, a sada je produžen do 2030. Majer je kazala da je slijedila preporuku nadležne komisije po završetku konkursa, na koji se prijavilo 11 osoba. "Izvanrednim muzičkim doprinosom i prvim koracima ka podmlađivanju režiserskog rukopisa, Roščić je osnažio poziciju te kuće kao vodeće opere u svetu", objasnila je ona.

Majer je pohvalila i napore Roščića tokom korone da izvodi premijere uz pomoć kamera i interneta.

"Uspjelo mu je da bečku Operu učini vidljivom i preko granica Austrije i tokom vremena koje je bilo obilježeno ograničenjima i nesigurnošću", naglasila je ona. Roščić je kazao da prihvata izazov da Operu vodi do 2030. godine, jer ima jasne ideje za kurs u ovim vanrednim vremenima.

"Upravljanje Operom nije posao koji treba raditi što je moguće duže, već mora biti povezan uvek sa pitanjem da li se instituciji može dati nešto što je potrebno u određenom trenutku", objasnio je on u saopštenju. Roščić je u Austriji najpre stekao ime i ugled pretvorivši državni radio "Oe3" u najslušaniji radio u zemlji osmišljavajući atraktivan program.

U toj kući on se najpre pokazao kao uspješan menadžer, a sada, nakon što je bio i u muzičkom svijetu, pokazao se i kao veoma uspješan direktor bečke Opere, institucije svjetskog glasa.

Тагови: