Za 2028. godinu

Budva prijavila kandidaturu za Evropsku prijestonicu kulture

  • Извор: Агенције
  • 14.10.2022. 19:11

Opština Budva prijavila je kandidaturu za Evropsku prijestonicu kulture 2028. godine, objavljeno je na sajtu opštine.

Predsjednik opštine Milo Božović je u pismu Evropskoj komisiji naveo da je Budva sa partnerima u potpunosti spremna da se ravnopravno takmiči prema uslovima i propozicijama poziva EU.

Svaki grad kandidat za ovu titulu uključuje i obližnju regiju i okolne gradove/opštine, pa je u slučaju Budve bilo najcjelishodnije da to budu opštine Boke (Herceg Novi, Kotor i Tivat), odnosno čitava oblast Boke.

Vlada Crne Gore je usvojila Informaciju o projektu "Budva-Boka 2028: Evropska prijestonica kulture", uzimajući u obzir značaj i benefite predmetnog projekta.

Tim projekta "Budva-Boka 2028: Evropska prijestonica kulture" duže od dvije godine radi na kandidaturi u saradnji sa brojnim domaćim i inostranim partnerima, gradovima koji su već osvojili prestižnu titulu Evropske prijestonice kulture.

Evropska prijestonica kulture jedan je od najznačajnijih projekata EU, koji postoji od 1985. godine i do sada je šezdesetak gradova nosilo tu prestižnu titulu, a od 2021. godine za nju se takmiče i gradovi zemalja koje nisu, ali žele da postanu članice EU.

Konkurencija za dobijanje titule za 2028. godinu je veoma velika, jer u njoj učestvuju gradovi iz Norveške, Švajcarske, Islanda, Lihtenštajna, Sjeverne Makedonije, BiH, Albanije. 

Тагови: