Posjeta predsjednice Srpske

Cvijanović: Narodno pozorište nacionalna kuća od velikog interesa sa sjajnim glumcima

  • Извор: СРНА
  • 24.02.2022. 13:32

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas da je Narodno pozorište nacionalna kuća od velikog interesa za Republiku Srpsku, koja je dijelila njenu sudbinu i koja danas ima sjajne glumce, koji znaju šta je to umjetnost.

Nakon današnje posjete Narodnom pozorištu, Cvijanovićeva je navela da je tu da podrži vrhunske glumce menadžment ove važne kuće.

"Raduje me ambiciozan plan kad je u pitanju program i aktivnosti koje će imati Narodno pozorište u ovoj godini, ali i interakcija sa lokalnim nivoom širom Srpske", rekla je Cvijanovićeva novinarima.

Cvijanovićeva je istakla da ju raduje činjenica da su intenzivirani odnosi sa pozorištem iz Beogradom i da će se to vidjeti kroz različite događaje, manifestacije i učešće na festivalima.

"Suštinski je važno da učimo jedni od drugih, ali i da internacionalizujemo naše aktivnosti. Ovdje su ljudi posvećeni svom poslu. Rade vrlo ozbiljno, poklazujući svoju sposobnost i svoj kapacitet. Naši glumci su angažovani u raznim produkcijama izvan Republike Srpske čime mi dobijamo potvrdu da su ovdje sjajni glumci", naglasila je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva je izrazila zadovoljstvo zbog činjenice da ovo postaje ponovo mjesto gdje se sve više dolazi, te da je tokom sastanka sa rukovodstvom Narodnog pozorišta bilo riječi o tome da je neophodno da se, nakon dvije godine pandemije, u pozorište ponovo vrate školarci.

"Raduje me i što se konačno završava priča u vezi sa filharmonijom, jer smo se dugo bavili time, željeli smo da imamo filharmoniju, da nađemo adekvatnu statusnu formu koja će obogatiti Narodno pozorište", navela je Cvijanovićeva.

Vršilac dužnosti direktora Narodnog pozorišta Dijana Grbić istakla je da je ovo bila prilika da predsjednika Republike upoznaju sa planovima u ovoj sezoni.

"Nadamo se i finansijskoj podršci, s obzirom na ambiciozne planove ove kuće. Ova godina je bitna za sve nas, jer smo prošle godine imali jubilej 90 godina od nastanka prve i najveće kulturne institucije u Srpskoj, koji nismo mogli obilježiti na pravi način", rekla je Grbićeva.

Kad je riječ o planovima Narodnog pozorišta u ovoj godini, Grbićeva je pomenula akciju "Narodno sa narodom", koja podrazumkijeva gostovanja Narodnog pozorišta u što većem broju lokalnih zajednica u Srpskoj.

"Imamo velike planove kroz organizaciju `Teatar festa`, na čijem početku ćemo predstaviti rad našeg simfonijskog orkestra koji će raditi u sklopu Narodnog pozorišta, kao početak rada na razvoju filharmonije Srpske", napomenula je Grbićeva.

Ona je najavila i dolazak Beogradskog dramskog pozorišta u septembru sa četiri predstave, koje će osim u Banjaluci, priliku da vidi imati i publika u Gradišci i Prijedoru.

Dekan Akademije umjetnosti u Banjaluci Dragana Purković Macan navela je da je ovo bila prilika i da se razgovara o budućoj saradnji Narodnog pozorišta i Akademije umjetnosti na zajedničkim projektima.

"Vrlo je značajno da naši studenti dobijaju priliku za praksu, kao i do sada, a mi pored glumaca obrazujemo i producente, kamermane, reditelje i svi oni imamju priliku da u Narodnom pozorištu obave dio prakse. Cilj nam je da to malo više intenziviramo", dodala je Macan.

Ona je napomenula da je gotovo kompletan ansambl Narodnog pozorišta završio Akademiju umjetnosti u Banjaluci, što je, kako je navela, dokaz našeg kvaliteta i dobrog rada.


  • 12:40 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.

  • 13:10 Емисија: Енерго клуб (Р)

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)