Petnaesti Međunarodni filmski muzički festival

Danas počinje Kustendorf

  • Извор: АТВ
  • 06.05.2022. 07:53

Petnaesti Međunarodni filmski muzički festival "Kustendorf" počinje danas u Drvengradu na Mokroj Gori pod sloganom "Razdiruća i čudesna lepota stvaranja".

Festival će sa gostima i pred publikom trajati do 10. maja.

Osnivač festivala i proslavljeni reditelj Emir Kusturica rekao je ranije da će se, od ukupno 522 prijavljena filma, ove godine za Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje takmičiti 15 filmova - 13 igranih i dva dokumentarna iz Danske, Rusije, Srbije, Španije, Njemačke, Švajcarske, Rumunije, Francuske, Izraela, Portugala, Estonije, Velike Britanije, Slovačke i Poljske.

Kusturica je rekao da će priznanje "Stablo života" biti dodijeljeno glumcima Petru Božoviću i Toniju Servilu.

Na otvaranju festivala biće prikazan film "Perje" egipatskog režisera Omara El Zohairija, koji je dva puta dobio nagradu na "Kustendorfu", a u Kanu je dobio glavnu nagradu filmskih kritičara.

- U trenutku kada je otkaz kulture jednom čitavom narodu dodijeljen, mi ćemo prikazati filmove svih drugih, pa i naroda kojima je dat crveni karton, ali ne zbog toga što je napravio prekršaj, nego zato što je to tako `svjetska vlada` odredila - rekao je Kusturica.

Kusturica je naveo da će povodom 100 godina od rođenja italijanskog režisera Pjera Paola Pazolinija, u okviru retrospektivnog programa biti prikazani filmovi ovog velikog autora, a slogan je replika iz njegovog kratkometražnog filma pod naslovom "Šta su to oblaci?".

U okviru programa "Savremene tendencije", biće prikazani filmovi "Heroj" Asgara Farhadija, "Priča o mojoj ženi" mađarske rediteljke Ildiko Enjedi, "Јedna sekunda" kinsekog režisera Džanga Јimoua i film "Freda" Žesike Ženei sa Haitija.

Gosti festivala biće režiseri u programskoj cjelini "Savremene tendencije" Omar El Zohairi i Žesika Ženei, koja je i producent filma "Priča o mojoj ženi", Flaminjo Zadra, dok će režiser Asgar Farhadi održati onlajn radionicu.

Тагови:
  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок