На Мокрој Гори

Отворен 17. Кустендорф; Гаронеу уручено "Дрво живота"

  • Извор: РТРС
  • 23.01.2024. 21:12

Међународни филмски и музички фестивал Кустендорф почео је вечерас у Дрвенграду на Мокрој Гори гдје ће до суботе, 27. јануара, у такмичарском програму бити приказано 17 краткометражних филмова стваралаца из 16 земаља.

Главни гост је италијански редитељ Матео Гароне којем је уручена специјална награда "Дрво живота".

Овогодишњи Кустендорф, чији је мото "Не надзор, кинематографија!" отворили су његов оснивач редитељ Емир Кустурица и потпредсједник Владе Србије Маја Гојковић.

У оквиру програма "Савремене тенденције" вечерас ће бити приказан најновији Гаронеов филм "Ја, капетан" са којим је освојио "Сребрног лава" за најбољу режију на Фестивалу у Венецији.

За "Златно", "Сребрно" и "Бронзано јаје", као и за награду "Вилко Филач" за најбољу филмску фотографију такмичиће се аутори из Србије и још 15 земаља. Ту су дјела аутора из Аустрије, Финске, Грчке, Пољске, Шведске, Њемачке, САД, Египта, Мексика, Узбекистана, Сјеверне Македоније, Индије, Чешке, Хрватске и Русије.

Како је Катарина из Ливна пронађена у Бањалуци

Како је Катарина из Ливна пронађена у Бањалуци

Уручење награда и церемонија затварања заказан су у суботу, 27. јануара, у 21.00 час, а Међународни жири чине италијански писац и публициста Сандро Веронези, српска глумица Бојана Панић и режисер из Узбекистана Музафаркон Еркинов.

О награди "Вилко Филач" одлучиће директор фотографије из Рима Владан Радовић и директор фотографије из Француске Мишел Аматје.

У програмској цјелини "Савремене тенденције", осим Гаронеа, су и режисери Едоардо де Ангелис, Владимир Перишић, Иља Жељтјаков и Ђакомо Абруцезе.

У том програму ће бити приказан и Де Ангелисов филм "Командант" који је отворио Венецијански фестивал, затим Абруцезеов "Диско бој". Ту је Перишићев филм "Лост кантри", док руско документарно остварење "Последњи моторни брод" Иље Жељтјакова заокружује ту селекцију.

"Ретроспектива великана" као програмска цјелина доноси антологијске филмове - "На доковима Њујорка" редитеља Елија Казана, са Марлоном Брандом у главној улози, нијеми филм "Похлепа" Ериха фон Штрохајма, "Дрво жеља" грузијског аутора Тенгиза Абуладзеа и "Осам и по" Федерика Фелинија, где је главну улогу имао славни Марчело Мастројани.

Са тржишта се повлачи лијек за лијечење епилепсије и биполарног поремећаја

Са тржишта се повлачи лијек за лијечење епилепсије и биполарног поремећаја

Истовремено обиљежавају се јубилеји - 100 година од рођења Бранда, Мастројанија и Абуладзеа.

Програм "Нови аутори" приказаће дугометражне филмове "Хоћу мужа" руске редитељке Соње Карпуњине, "Викенд у Гази" Базила Халила, "Земаљски стихови" Алија Асгарија и Алирезе Хатамија и "Моја швајцарска војска" Луке Попадића.

Кустендорф ове године нема музички дио, због рестрикција.

Фестивал се одржава организацији продукцијске куће Раста интернешнел, а под покровитељством Министарства културе Србије.

Оснивач и директор Фестивала је филмски редитељ Емир Кустурица.

Кустендорф је основан је 14. јануара 2008. године са амбицијом да се младим филмским ствараоцима пружи шанса да прикажу своја остварења.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (Р) (12+)

    Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Емисија: На ивици терена (Р)

    Наши 'златни момци' Андреј Кнежевић и Иван Драгичевић упознаће вас са искуствима играча, њиховим циљевима, жељама, и приближити вам живот великих српских спортиста који су се већ уписали у историју највећих европских клубова.

  • 18:20 Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем

    ‘Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем’ преглед је седмице са пажљиво одабраним актуелним темама, коментарима, саговорницима и занимљивим приступом најважнијим информацијама из земље, региона и свијета.