Бањалука

Додик отворио изложбу о Светом Сави у Банском двору

  • Извор: СРНА
  • 02.02.2024. 20:07

Предсједник Републике Српске Милорад Додик отворио је вечерас у Бањалуци изложбу "Свети Сава, Светогорац и Хиландарац. Савремени уметнички израз" Светогорског дома из Солуна.

Свечаном отварању присуствовали су и предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић и премијер Српске Радован Вишковић.

У оквиру изложбе представљена су умјетничка дјела о Светом Сави рађена техникама јајчане темпере, емајла, дубореза, веза, дигиталне слике, акварела на камену иза којих стоје савремени иконописци и сликари.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик истакао је вечерас да је Свети Сава човјек који је уградио свој живот у темеље вјере, писмености, идентитета и окупљања српског народа.

Додик је, након што је у Бањалуци отворио изложбу Светогорског дома из Солуна, истакао да је неопходно да се Срби окупе око учења Светог Саве да покажу јединство и приврженост његовим вриједностима.

"Зато је важно што у Бањалуци имамо ову изложбу, која је дошла из Солуна и Београда, а која је посвећена улози Светог Саве у стварању и формирању Свете Горе и његовом животном путу", изјавио је Додик новинарима након отварања изложбе.

Он је навео да је то велики дар за Бањалуку и становнике Републике Српске, те захвалио свима који су на било који начин допринијели да изложба буде отворена у Банском двору.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић рекао је да се српски народ никада неће одрећи Светог Савег и свега што је он сачувао, као што се ни Свети Сава није одрекао мача свога оца и мудрости свога пера.

Стевандић је напоменуо да градитељи и њихова дјела никада не умиру, док рушитељи бивају брзо заборавени.

"Највећи доказ да су дјела градитеља, мислилаца и прегалаца велика и да расту послије њихове смрти јесте Храм Светог Саве на Врачару. На том мјесту је Свети Сава спаљен и претворен у пепео, а касније је то мјесто заокупио цијели српски род, док турски Синан-паша, који га је спалио, нема мјеста ни у историји Турске као велика особа", рекао је Стевандић.

Кустос изложбе и директор Светогорског дома Анастасиос Дурос рекао је да је изложба настала 2019. године као производ културног програма посвећеног Светом Сави, у оквиру програма Светогорског дома поводом 800 година од хиротоније Светог Саве за првог српског архиепископа, а на иницијативу високопреподобног архимандрита Методија, као игумана манастира Хиландар.

"Изложба је 2019. године постављена у Солуну, а након тога је гостовала и у Београду, те и у Великом Трнову, гдје се упокојио Свети Сава. Циљ је да се, прије свега, Грци упознају о дјелима Светог Саве, као и каква је он био повезница Солуна, Свете Горе са Србијом", рекао је Дурос.

Дурос је истакао значај изложбе јер представља и различите технике којима су та дјела приказана - од класичних слика икона до дигиталних дјела познатог сликара Јоргиса Кордиса.

"Интересантна су и дјела игумана Атанасиоса са Свете Горе, који је кроз 26 својих дјела приказао читав живот Светог Саве", рекао је Дурос.

Шеф Представништва Републике Српске у Грчкој Јелена Јовановић рекла је да српски народ треба да се води учењем Светог Саве, а то су јединство и заједништво.

"Само уједињени можемо да превазиђемо све препреке. То је оно што је Свети Сава урадио са својом браћом - утицао је да престану да се свађају, па тако и ми треба да се престанемо свађати и да се ујединимо у нашем православљу, српству и вјери", рекла је Јовановићева.

Отварању изложбе присуствовао је и предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић.

У оквиру изложбе представљена су умјетничка дјела о Светом Сави рађена техникама јајчане темпере, емајла, дубореза, веза, дигиталне слике, акварела на камену иза којих стоје савремени иконописци и сликари.

Изложбу у Банском двору посјетиоци ће моћи да погледају до 23. фебруара.

Изложба је дио ширег програма свечарских манифестација Светогорског дома поводом 800 година од хиротоније Светог Саве за првог српског архиепископа.


Пратите нас и путем Вибера