Banjaluka

Dom omladine: Industrijalizacija u toku

  • 06.10.2020. 15:23

Putujuća multimedijalna izložba "Industrijalizacija u toku" koju je pripremio kreativni tim stručnjaka iz oblasti istraživanja i interpretacije baštine iz BiH uz podršku Evropske unije, nakon Sarajeva i Mostara, doputovala je u Banju Luku. Izložba, čiji je lokalni domaćin Istraživački centar za prostor, može da se pogleda u Domu omladine od četvrtka, 8.10.2020.

Ulaz na izložbu je slobodan.

Izložba "Industrijalizacija u toku" organizovana je u okviru dugogodišnjeg djelovanja i misije
Fondacije Kulturno naslijeđe bez granica BiH (Cultural Heritage without Borders – CHwB BiH), u saradnji sa Evropskom unijom, a za očuvanje kulturnog naslijeđa. Njen cilj je da se kroz nekoliko tematskih cjelina (Moderna vremena dolaze, Na tračnicama napretka, Da nam živi, živi rad, Proizvedeno u BiH i Industrija danas, kako dalje?) prikaže istorijski razvoj bh. industrije, ukaže na njen značaj u modernizacijskim procesima i razvojnim tokovima bh. društva od kraja XIX vijeka do danas, te da se skrene pažnja na industrijsko naslijeđe BiH koje čini dio evropske kulturne baštine.

"Izložba je nastala kao rezultat istraživanja, potom odabira i prezentovanja različitih sadržaja: fotografija, dokumenata, audiovizuelnog materijala i predmeta kojima smo željeli "ispričati priču", prenijeti poruku, naročito mladima, o važnosti industrije u BiH, o njenom uticaju na kulturu sjećanja i vrijeme napretka, uz želju da potaknemo promišljanje o industriji i industrijskom naslijeđu danas", istakla je Amra Čusto, istoričarka i članica kreativnog tima izložbe. 

Izložba je uključila više istraživača iz nekoliko različitih oblasti direktno vezanih za temu i produkciju izložbe.

"Kroz multimedijalnu, putujuću izložbu pokušavamo raditi na promociji nastanka i istorijskog razvoja Evropske unije sa naglaskom na industrijsku saradnju između zemalja EU i BiH kroz četiri industrijske revolucije, te promociji saradnje i jačanja zajedničkih veza BiH i ostatka Evrope", naglasio je Boris Trapara, arhitekta i član projektnog tima. 

U cilju edukacije mladih o značaju industrijskog naslijeđa organizovan je niz radionica i predavanja u srednjim školama u Sarajevu, Zenici, Bihaću, Tuzli, Mostaru i Banjoj Luci. Učenici srednjih škola bili su uključeni u kreiranje dijela sadržaja izložbe, koja se sastoji i od autentičnih predmeta, interaktivnog sadržaja, audio-video segmenta, i posebno dizajniranog i obrađenog različitog materijala posvećenog boljem razumijevanju značaja industrijalizacije.

Multimedijalna putujuća izložba, nakon Banjaluke putuje u Zenicu, gdje bi trebalo da bude postavljena tokom novembra. 

Više detalja o izložbi može se pronaći na web stranicama CHwB BiH i ICP-a, te njihovim profilima na društvenim mrežama. 

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Бизнис клуб

    '‘Бизнис клуб’ новим концептом приближиће вам економију и пружити вам релевантне актуелности из области економије и привреде, испратити економска кретања и трендове на глобалном нивоу и истражити њихов утицај на раст и развој економије у Српској.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.