Trebinje

"Dučićeve večeri poezije" od 4. do 6. novembra

  • Извор: Агенције
  • 01.11.2022. 12:14

Kulturna manifestacija "Dučićeve večeri poezije" biće održana od petka do nedjelje, 4. do 6. novembra, u Trebinju, uz bogat kulturno-umjetnički program i dodjelu Dučićeve nagrade za ovu godinu pjesnikinji Zlati Kocić, najavljeno je danas iz trebinjske Gradske uprave.

Ova tradicionalna manifestacija u čast kneza pjesnika počeće u petak, 4. novembra, druženjem pjesnika Mirjane Bulatović i Dejana Aleksića sa učenicima u 10.30 časova u Osnovnoj školi "Jovan Jovanović Zmaj", od 11.30 časova u Osnovnoj školi "Sveti Vasilije Ostroški" i od 12.30 časova u Osnovnoj školi "Vuk Karadžić".

U Narodnoj biblioteci Trebinje od 11.00 časova biće održana tribina o temi "Ćirilica - najljepše pismo", na kojoj će učestvovati predstavnici Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske i učenici trebinjskih škola.

Druženje pjesnika sa učenicima Gimnazije "Jovan Dučić" biće održano u 18.30 časova.

Drugog dana manifestacije, u subotu, 5. novembra, u 10.00 časova je planirano polaganje cvijeća na spomenike Dučiću i Njegošu, a nakon toga će od 11.00 časova u Narodnoj biblioteci Trebinje biti održana tribina "Dvije-tri riječi o ćirilici, rode", na kojoj će govoriti profesor Jovan Delić, Radomir Andrić, Selimir Radulović i Živojin Rakočević.

U Muzeju Hercegovine u 18.00 časova biće otvorena izložba "Srbija - zemlja fresaka", iz fundusa Narodnog muzeja iz Beograda, autora Bojana Popovića.

Centralni događaj manifestacije je svečana akademija "Kod kneza na balu" u subotu, 5. novembra, u Kulturnom centru u 20.00 časova, kada će pjesnikinji Zlati Kocić biti dodijeljena Dučićeva nagrada za ovu godinu.

Nagradu će Kocićevoj uručiti predsjednik Žirija za dodjelu nagrade, gradonačelnik Mirko Ćurić.

Kocićeva će, kao i prethodni laureati, održati besjedu o Jovanu Dučiću, a o njenom bogatom stvaralačkom opusu govoriće akademik Jovan Delić.

U kulturno-umjetničkom programu nastupiće hor "Braća Baruh" iz Beograda, pod dirigentskom palicom Stefana Zekića, glumci beogradskog Narodnog pozorišta Biljana Đurović i Siniša Ubović, prvak opere Narodnog pozorišta iz Novog Sada Vasa Stajkić, solista opere Narodnog pozorišta iz Beograda Vuk Zekić, pijanista Narodnog pozorišta iz Beograda Borko Milojković i kantautor iz Novog Sada Miloš Zubac.

I ovogodišnje Dučićeve večeri poezije biće završene tradicionalnom pjesničkom večeri "Na Dučićevom putu" na kojoj će u nedjelju, 6. novembra, u Kulturnom centru od 19.00 časova učestvovati dvadesetak pjesnika iz Republike Srpske, Srbije i Crne Gore.

Nastupiće pjesnici Radomir Andrić, Zlata Kocić, Miroslav Aleksić, Vidak Maslovarić, Mato Uljarević, Zoran Kostić, Đorđe Nešić, Selimir Radulović, Živojin Rakočević, Mirjana Bulatović, Dejan Aleksić, Gordana Boranijašević, Vera Basor i Zdravka Babić.

Pokrovitelj manifestacije je grad Trebinje.

Тагови: