Trebinje

Promovisana monografija SANU "Jovan Dučić-pesnik i diplomata"

  • Извор: СРНА
  • 07.04.2023. 21:15

U Muzeju Hercegovine u Trebinju večeras je promovisana monografija Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) "Jovan Dučić-pesnik i diplomata" koja sadrži šest knjiga.

Monografija je nastala povodom 2021. godine koja je u SANU proglašena Dučićevom godinom.

Akademik Jovan Delić rekao je novinarima prije promocije da ova monografija prevazilazi sve što je kolektivno urađeno o Jovanu Dučiću.

Prema njegovim riječima, od velikog značaja je knjiga "O traganju za novim" koja je katalog o Dučiću, ali prevazilazi prirodu i domete kataloga.

U Muzeju Hercegovine otvorena izložba ikona grčkih majstora od 15. do 19. vijeka

U Muzeju Hercegovine otvorena izložba ikona grčkih majstora od 15. do 19. vijeka

"Radila ju je akademik Zlata Bojović. To je knjiga koja će se rado čitati i gledati, sadrži mnogo atraktivnih fotografija i faksimila i zbog toga će biti od posebnog značaja", rekao je Delić.

On je dodao da je knjiga "Život, delo, vreme" objavljena na srpskom i engleskom jeziku.

Delić je istakao da su, zahvaljujući podršci iz Trebinja, ali i vrha SANU snimljena tri dokumentarna filma u Trebinju, a jedan od njih prikazan je u Tokiju prilikom obilježavanja jubileja Jovana Dučića.

Preminuo Duško Gojković

Preminuo Duško Gojković

Promocija kolektivne monografije SANU "Jovan Dučić-pesnik i diplomata" priređena je u okviru manifestacije "Dučićev dan".

Centralni program manifestacije, svečana akademija u čast najznamenitijeg Trebinjca, ove godine posvećena je laureatu Dučićeve nagrade - Rajku Petrovu Nogu i biće održana večeras u Kulturnom centru Trebinje od 20.00 časova uz bogat kulturno-umjetnički program.

U Muzeju Hercegovine sutra od 19.00 časova biće održana revija narodnih nošnji iz fundusa Gradskog Kulturno-umjetničkog društva "Alat svislajon", uz stručnu pratnju etnologa.