Tema ćirilica

"Dučićeve večeri poezije" u Trebinju

  • Извор: АТВ
  • 05.11.2022. 18:31

U Trebinju sve počinje i završava sa Dučićem, tako je i sa "kulturnim ljetom", počelo je "Dučićevim danom", a sada završava "Dučićevim večerima". Cijeli vikend je u znaku ovog velikana. Ovogodišnja "Dučićeva nagrada" otišla je u ruke pjesnikinje Zlate Kocić.

Trebinje je bajka, kaže pjesnikinja, a gradonačelnik odgovara  da je sve to djelo Jovana Dučića. Treba mu se odužiti a najbolji način je opravdati epitet grada kulture, kaže Mirko Ćurić.

Kroz ovogodišnje "Dučićeve večeri poezije" najviše se provlači jedna tema, to je ćirilica.

"Ove godine smo stavili akcenat na ćirilicu jer smatramo da trebamo svi zajedno da se uključimo da ne zaboravimo prije svega ćirilicu, a ono što je korak više jeste da na neki način gledamo da gdje god postoji prilika da se stavi u prvi plan", rekao je Mirko Ćurić, gradonačelnik Trebinja.

U prvom planu je ćirilica i kod resornog ministarstva, zato su i njihovi predstavnici u Dučićevom grad.

Tanja Đaković ističe značaj očuvanja svog jezika i pisma, Zakon je kaže usvojen ali ne bi smio ostati mrtvo slovo na papiru. Na tu temu je održano i nekoliko tribina.

Dučićeve večeri poezije su jedna od najznačajnijih književnih i kulturnih manifestacija u Srpskoj kojima se njeguje sjećanje na veliko i neprolazno djelo Jovana Dučića.

Centralna manifestacija je akademija "Kod kneza na balu".

Тагови:
  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р) (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (Р) (12+)

    ''''''''''''Прича прати двије породице, Божић и Исидоровић, чији животи и судбине се преплићу, а цијелу причу надопуње палета инересантних ликова; сви пролазе кроз ситуације у којима се суочавају са љубављу, оном узвраћеном и неузвраћеном, са издајом, лажима, интригама и тајнама.