"Dučićev dan"

Pjesnikinja Zlata Kocić dobitnica Dučićeve nagrade za ovu godinu

  • Извор: СРНА
  • 06.04.2022. 22:29

U Trebinju je večeras u okviru manifestacije "Dučićev dan" održano Veče laureata - Ranka Jovovića, pod nazivom "Moli se vladiko, podvikni gospodaru", a Dučićeva nagrada za ovu godinu dodijeljena je pjesnikinji Zlati Kocić za ukupan pjesnički rad.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić rekao je u besjedi da se ova nagrada dodjeljuje književnicima koji su utvrdili svoje mjesto u književnoj baštini, te da će Kocićevoj biti uručena na manifestaciji Dučićeve večeri poezije.

Ćurić je naveo da se na ovaj dan ispunjava i Dučićev amanet da se ne treba baviti samo njegovom poezijom, nego da se ono što je on napisao posmatra u vremenskom kontekstu i kroz druge pisce, i njegove savremenike, i one koji će tek doći.

"Dučićevo Trebinje je kako jedan pjesnik reče postalo istinsko poetsko svetište, stvaralačko nepresušno vrelo koje uvijek i iznova okuplja pjesnike i umjetnike i sve one koji u ljepoti traže smisao života i koji imaju potrebu za duhom istinske kulture koja nam je danas toliko potrebna, možda potrebnija nego ikada do sada", rekao je Ćurić.

Pjesnik Želidrag Nikčević rekao je da je poezija pjesnika Ranka Jovovića prožeta etičkom dimenzijom, ali je po svojoj suštini ranjiva, nepredvidiva i hirovita.

"Ranko Jovović je jedan od onih rijetkih lirskih dijagnostičara koji nigdje sebe ne izuzimaju, nego naprotiv svjedoče svojim životom jednako kao svojim stihovima", rekao je Nikčević, te dodao da je njegov poetski standard u Crnoj Gori postao uticajan.

Viši naučni saradnik Instituta za književnost i umetnost u Beogradu Svetlana Šeatović podsjetila je da je današnji naučni skup bio posvećen poeziji Miloša Crnjanskog, te istakla da on predstavlja novi susret Crnjanskog u Dučićevom Trebinju.

"Pod svodom ovog najlepšeg malog grada koji spaja miris Mediterana i egzotiku hercegovačkog krša doveli smo u vezu dva velikana srpske poezije različite, ali slične po osećaju za nacionalno biće i lepotu mediteranskih predela. Dok je Dučić to bio rođenjem, Crnjanski je našao svoj izabrani zavičaj u prostorima mediteranske kulture", rekla je Šeatovićeva.

U večerašnjem programu učestvovali su Hor "Tribunia" iz Trebinja, glumci Narodnog pozorišta Beograda Lepomir Ivković i Biljana Đurović, solisti Opere Pozorišta na Terazijama Dušan Svilar i Mina Gligorić, vokalni kvartet Gimnazije "Jovan Dučić" Trebinje uz klavirsku pratnju Nevene Živković.

U okviru manifestacije "Dučićev dan" večeras je u Muzeju Hercegovine promovisan Zbornik "Poezija i poetika Miroslava Maksimovića", a nakon toga otvorena izložba "Otisci graditelja" arhitekte Branka Pešića.

Na Blagovijesti, sutra, u Hercegovačkoj Gračanici, od 9.00 časova biće služena arhijerejska liturgija i pomen Jovanu Dučiću, a u 11.30 časova počeće drugi dio naučnog skupa "Mit, tradicija i simbol u poeziji Miloša Crnjanskog".

Pokrovitelj manifestacije "Dučićev dan" je grad Trebinje.


  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм