ПоПристижу жалбе

Феминисти у Шпанији твдре да је пјесма за Евровизију увредљива

  • Извор: Агенције
  • 08.02.2024. 18:56

Неколико дана након што је Шпанија одабрала дуо "Небулоса" за свог кандидата за овогодишње такмичење за пјесму Евровизије, њихова електропоп пјесма "Зорра" доспјела је на врх музичких листа земље.

Нумера је истовремено подијелила јавно мњење због значења њеног наслова, с обзиром да се та ријеч може превести као лисица, али се чешће користи у увредљивом значењу за жене.

Током ове недјеље поднијето је више од 300 жалби на пјесму дуа “Небулоса”, а глас онима који позивају да се спорна пјесма повуче са Евровизије, дао је и феминистички покрет из Мадрида, описујући термин “зорра” као “вербално насиље над женама”, и истакавши да се увредљив израз појављује чак 45 пута у пјесми.

Додатно,  феминистичка организација истиче да би промоција пјесме од стране јавног емитера могла да доведе до нормализације употребе тог спорног термина међу малом дјецом и адолесцентима, иако су са друге стране, шпански државни емитер РТВЕ и Европска радиодифузна унија, која организује такмичење, одобрили учешће Шпаније са том пјесмом.

Ништа лоше у значењу ријечи не види ни шпански премијер Педро Санчез.

"Чини ми се да феминизам није само праведан, он може да буде забаван, а ова врста провокације мора да долази из културе", рекао је Санчез.

Тај став је касније поновила и шпанска министарка за равноправност Ана Редондо.

"Мислим да је ово пјесма која разбија калуп, стереотипе и која је веома допадљива", рекла је Редондо.

Док је пјевачица групе “Небулоса” Мариа Бас, истакла да њена пјесма представља начин да се ријеч “зорра” трансформише у нешто лијепо.

Пјесма дуо “Небулоса”, који су 2018. године основали, Марија Бас и њен супруг Марк Дасус, послије више од двије деценије брака у коме су добили двоје дјеце, јуче је била рангирана као највиралнија мелодија на Спотифају и трећа у свијету.

Око ове пјесме се такође повела расправа да ли је ријеч о копирању пјесме Неде Украден “Бомба”.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (Р) (12+)

    ''''''''''''Прича прати двије породице, Божић и Исидоровић, чији животи и судбине се преплићу, а цијелу причу надопуње палета инересантних ликова; сви пролазе кроз ситуације у којима се суочавају са љубављу, оном узвраћеном и неузвраћеном, са издајом, лажима, интригама и тајнама.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.