Novi Sad

Festival Exit otvoren iz svemira

  • Извор: Анадолија
  • 07.07.2023. 08:26

Najveći regionalni festival Exit, počeo je sinoć na Petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu, a tokom četiri dana nastupiće na desetine domaćih, regionalnih i svjetski poznatih izvođača u raznim muzičkim žanrovima.

Ovoga puta organizovana su čak tri otvaranja festivala: prvo je bilo na bini Pacha mama uz nastup Sarasvati Druna benda, a slavlje je potom nastavljeno na Dens areni, uz performans Vilan Markus. A finale prvog dana je otvaranje festivala iz svemira uz motivacionog govornika Obrija Markusa.

"Da, svrha ova tri otvaranja je promovisanje koncepta koji mi zovemo ‘nova zemlјa’. Možda nekome djeluje kao utopija, ali to je prostor, nije to zemlјa u fizičkom smislu, već više prostor lјudi koji se jedni s drugima ophode sa lјubavlјu, u dobroj energiji, dobrom duhu, bez podjela i svađa. To je poruka mira i zajedništva koju šalјemo u cijelom svijetu“, rekao je za Anadolu direktor i osnivač festivala Exit Dušan Kovačević, koji je ispred Pacha mama bine otvorio festival držeći u naručju tromjesečnu ćerku.

On je obrazložio i kako je došlo do toga da Exit ima svemirsko otvaranje.

"Spontano je došlo do toga. Mi smo kampanju ove godine nazvali ‘Exit Universe’ i onda su nam se javili lјudi iz Svemirskog komiteta i rekli da imaju satelit i ponudili nam mogunćnost otvaranja iz svemira. I nazvali su satelit ‘Exit’ i on će proletjeti iznad Srbije u vrijeme otvaranja“, pojasnio je Kovačević.

Zvijezde večeri, nakon centralne ceremonije otvaranja, su britanski bend The Prodigy, koji se na Petrovaradinsku tvrđavu vraćaju u izmenjenom sastavu, nakon smrti legendarnog pjevača Kita Flinta, koji je preminuo 2019. godine. A oko ponoći uslijedio je veliki vatromet, kojim se, tradicionalno, već 23 godine obilježava početak ovog muzičkog festivala.

Iz Exit festivala očekuju rekordnu posjetu, te da će tokom četiri dana proći više od 200.000 ljudi iz preko 120 zemalja. Najveći broj inostranih gostiju ove godine dolazi iz susedne Hrvatske, zatim iz Turske, Sjeverne Makedonije i Bugarske, ali i iz drugih krajeva sveta, od SAD-a i Meksika, pa do Australije i Novog Zelanda.

Na festivalu će do nedjelje, 9. jula, na Petrovaradinskoj tvrđavi između ostalog, nastupiti kultna rep grupa Wu-Tang Clan, Gremi rekorder Skrillex, kao i broj jedan svjetske elektronske scene Eric Prydz, zatim Nina Kravic, Amelie Lens, Indira Paganotto, Alesso, Dimitri Vegas & Like Mike, Mahmut Orhan i mnogi drugi.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 07:00 Свет пољопривреде (Р)

    Пољопривредна емисија дугогодишње традиције доноси провјерене информације знања и искуства која интересују сваког пољопривредника.

  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Аутошоп магазин

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 10:30 Ловачки савети (Р)

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.