Autorke Sandre Mlađanović

Film "Kameno srce" dobio glavnu nagradu festival u Londonu

  • Извор: СРНА
  • 13.02.2023. 14:47

Film "Kameno lice" autora Sandre Mlađanović iz Doboja, dobitnik je glavne nagrade u kategoriji za najbolji eksperimentalni film na Internacionalnom filmskom festivalu "Muvi plej" u Londonu.

Mlađanovićeva je rekla novinarima da je riječ o kratkom dokumentarnom filmu od 3,33 minuta, koji je nastao prošle godine tokom pohađanja ljetne škole na Koledžu za umjetnost na Kipru.

Prema njenim riječima, isječak za film nastao je tokom jednog od zarona u more sa vodičem u okolnostima kada je bila istaknuta crvena zastavica koja ukazuje na opasnost.

"Uslovi mora su takvi da ne znate šta će vas dolje zateći. Zanimljivo je što u ovom filmu se nalazi par sekcija gdje se prolazi kroz neke male pećine koje su dale dosta dramaturgije i cijeli film je crno-bijeli", navela je Mlađanovićeva.

Drugi dio filma, ili ono što se povezuje za muzički dio koji je uvršten u film, a za koji Mlađanovićeva smatra da su iz Londona dali akcenat, je pjesma od Amire Medunjanin "Pjevaćemo što nam srce zna".

"Ja sam ju dosta dugo vježbala i otpjevala", navela je je Mlađanovićeva, istakavši da kroz film provejava šum mora i pjesma koja se ne može zamisliti pod morem i u jednom takvom ambijentu.

Ona kaže da ju je zanimao podvodni pejzaž Sredozemnog mora, jer je Crveno more kao i Jadran dosta dobro već istražila, s obzirm da kao veliki zaljubljenik filmskog svijeta i mora traži način da spoji veliku vodenu površinu i poredak u moru, i smjesti je u formu filma.

"Za sve je `krivo` ronjenje i trenutno me interesuju velike dubine", rekla je Mlađanovićeva, koja je na Festivalu podvodnog filma u Neumu 2021. osvojila nagradu za najbolji podvodni film BiH.

Ona kaže da se generalno njeno stvaralaštvo svodi na slučajnost.

"Znači ja donesem mnogo materijala i kada dođem kući vršim selekciju, razmišljam i promišljam šta bi se dalo sklopiti", rekla je Mlađanovićeva.

Ona ističe da je na ideju za pobjednički film motivisala istinita priča o transplantaciji pluća njenog prijatelja Adrijana koja je završena tragično.

Sandra Mlađanović profesor je grafičkog dizajna na Akademiji umjetnosti Slobomir P Univerziteta u Doboju.

Do sada je izlagala na mnogim domaćim i međunarodnim kolektivnim i samostalnim izložbama u svjetskim prijestonicama kulture Londonu, Barseloni, Veneciji, Nikoziji i Pafosu na Kipru, Beogradu, Skoplju. 

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    *Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок