Milena Dravić

Godinu dana od odlaska prve dame našeg filma

  • 12.10.2019. 17:12

Glumica Milena Dravić, koju su mnogi smatrali najvećom filmskom divom sa ovih prostora, preminula je 14. oktobra 2018. godine u 79. godini, poslije teške bolesti. Danas je održan godišnji pomen slavnoj glumici u Aleji zaslužnih građana. Na groblje su došli Milan Marić, Anica Dobra, Seka Sablić, Rade Šerbedžija, Voja Brajović i Petar Benčina…

Milena je preminula u noći između 13. i 14. oktobra u KBC Bežanijska kosa. Sahranjena je pored svog voljenog supruga Dragana Nikolića.

Jedna je od najpoznatijih srpskih i jugoslovenskih glumica, igrala je u preko 100 filmskih ostvarenja, a u pozorištu je debitovala u Ateljeu 212 u predstavi „Uloga moje porodice u svjetskoj revoluciji“.

Rođena je 5. oktobra 1940. godine u Beogradu. Zahvaljujući tetki koja je zapazila njen umjetnički dar roditelji su je upisali u baletsku školu. Prvu ulogu na filmskom platnu imala je u ostvarenju „Vrata ostaju otvorena“ 1959. godine, a nakon upisa na Fakultet dramskih umjetnosti dobija ulogu u filmu „Prekobrojna“ za koju ostvaja prvu nagradu u karijeri i to Zlatnu arenu u Puli.

Oprobala se u svim filmskim žanrovima, igrala je u svim važnim filmovima u srpskoj kinematografiji, a uloga u “W. R. misterijama organizma“ Dušana Makavejeva donijela joj je međunarodnu slavu, uključujući i naslovne strane Njujork tajmsa i londonskog Tajmsa. Vrhunac karijere ostvaruje u jugoslovenskoj ratnoj kinematografiji, a najpoznatije uloge odigrala je u filmovima „Kozara“, „Hasanaginica“, „Bitka na Neretvi“, „Sutjeska“, „Moj tata na određeno vrijeme“ i „Zona Zamfirova“.

Pored mnogobrojnih glavnih i sporednih uloga u filmskoj industriji, pozorištu, glumila je i u domaćim serijama.

Dobitnica je Nagrade za najbolju sporednu glumicu na Kanskom filmskom festivalu, specijalne nagrade „Zlatna ruža“ na Filmskom festivalu u Veneciji, najprestižnijih srpskih nagrada Dobričin prsten i „Žanka Stokić“ za cjelokupan doprinos jugoslovenskoj i srpskoj kinematografiji, nagrade „Joakim Vujić“, nagrade „Pavle Vuisić“ na Filmskim susretima u Nišu, četiri „Zlatna ćurana“na Danima komedije u Jagodini i deset Zlatnih arena na Filmskom festivalu u Puli.

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм